Ön itt áll: Főoldal Vegyes, ideiglenes Épületrekonstrukció Panelépületek felújításáról
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Panelépületek felújításáról

Panelrekonstrukció Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
Panelrekonsrtukció: részben új, részben viszonylag régi téma. Annyiban új, hogy a "panel", a "házgyári" fogalmak sajátos jellemzői miatt külön kategóriákat hoznak létre, és annyiban régi, hogy mióta csak épületek használatban vannak, idővel felmerül a felújítás szüksége is. Valóban a témában érintetteknek ajánljuk az alábbi fejezet tanulmányozását, de valamely szempontból sokan érintettek is vagyunk. Magyarországon a "panelhelyzet" kezelésére már vannak kezdeményezések, de a tömeges, átfogó rehabilitáció még előtünk áll. Ezért is hasznos az eddigi és a jövőbeni példákról és tanulságaikról ismeretet szerezni.
Panelépületek típusai Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
Elsőként a meglévő panelépület állomány fő kategóriáiba adunk bepillantást. Ma már megtalálható a típusoknak a részletes szakirodalma, melyekből megfelelő információhoz lehet jutni, amikor egy konkrét épülettel van dolgunk. Minden típusnak meg vannak a különböző módosításai és adaptációi. Ezekre akkor érdemes kitérni, amikor tulajdonosként, beruházóként, illetve tervezőként már ismerjük a beavatkozásra váró épületet. Ebben az alpontban a hazai, valamint - összehasonlítási célokból - a német paneltípusokat ismerhetjük meg vázlatosan. Érdemes minden esetben időt szánni ezeke, mivel fontos, hogy legyen rálátásunk a rendszer egészére is.
Lakótelepi környezetről Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
A paneles lakótelepeken az odaérkezők szeme elé általában igen sivár kép tárul. Sajnos ehhez az építési rendszerhez az elmúlt évtizedekben ez a környezet társult. Az elsivárosodás nem csak a környezetet érinti, hanem az emberek mentalitására is gyakran kihat, mert a környezetünkkel szoros kölcsönhatásban élünk. A környezet és az ember viszonya akkor tekinthető egészségesnek, amikor az ember aktív, alkotó, találékony lényként pozitív eszközökkel, módszerekkel és célok érdekében beavatkozik a környezetébe, természetesen nem borítva fel annak egyensúlyát. Ezen lehetséges egészséges környezeti viszony jótékony hatása van a lakótelep arculatára, az ott élő emberek életérzésére, és természetesen azokra akik részt vesznek az épületek és környezetük jobbításában. Az alábbi példákkal is szeretnénk bemutatni és ösztönözni, hogy milyen értelmes, hasznos eredmények érhetők el közösségi összefogással.
Panelházak felújításának építészeti kérdései Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
A házgyári technológiával épült lakótelepek és épületek meglehetősen egyhangú és monoton arculatát jelentős feladat mozgalmasabbá és színessé tenni, de nem lehetetlen. Természetesen a technológiából adódó jellegzetességeket megőrzi az arculat, mégis érdemes a szűk, de létező mozgásteret erre kihasználni.
Panelházak külső szerkezeteinek felújítása Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
A témakör egyik legtöbb vonatkozásával rendelkező épületrésze a homlokzat, aminek felújítását, illetve hőszigetelését és burkolását legtöbbször gazdasági szükségszerűséggel indolkolják. Természetesen ezt a területet sem lehet elszigetelten kezelni, mert az egész panelépület szorosan összefüggő elemekből áll. Tehát, hogy mit is tegyünk, vagy mit ne, erre mutatunk be irányokat a tájékozódáshoz.
Panelházak gépészeti felújítása Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
A lakótelepi lakások használhatóságát, komfortját a épületgépészet jelentősen befolyásolja. Többek között a már évek óta tárgyalt táv- illetve központi fűtés kérdését érintjük, mint az épület működésében és felújításában a homlokzat mellett a másik kulcs szerepet játszó területet. Talán a fűtés az egyik leginkább egymásra utaltságot létrehozó belső rendszer a panelházban. Az épületgépészeti rendszerek fontos részei a paneles épületek üzemeltetésének. Mivel állandó, vagy időszakos használatuk során intenzív terhelésnek vannak kitéve, ezért cseréjük vagy korszerűsítésük mára már időszerűvé vált.
Panelházak felújításának ökologikus elemei Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
 
Lakótelepi felújítások menedzselése Készítette: admin — Utoljára módosítva: 2004.04.08. 00:09
Ebben a fejezetnen nem is annyira szakszerű elméletet kívánunk megfogalmazni, hanem a német felújítás tapasztalatait is bevonva a gyakorlatban adódó kérdésekre keressük a válaszokat. Történetesen, hogyan lehetséges egy kényszerhelyzetben létrejött lakócsoportot olyan közösséggé szervezni, akik aktívak, mozgósíthatóak és a lakókörnyezetükkel kapcsolatban azonosulni tudnak a közös célokkal, hogy a megvalósításból is kivegyék a részüket. Ehhez bizony aktív és kreatív tervezői, szervezői és kommunikációs tevékenységre is szükség van.
Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Készítette: Medgyasszay Péter, 2003.11.12. 13:38
Utoljára módosítva: None, 2003.11.12. 13:38


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!