Ön itt áll: Főoldal Fenntartható Építés Oktatói Klub
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Fenntartható Éptés Oktatói Klub (FÉOK)

A Fenntartható Építés Oktatói Klub (FÉOK) jogi személyiséggel nem rendelkező szerveződés. Célja, hogy rendszeres, de kötetlen szakmai és emberi kapcsolatépítéssel segítse a fenntartható építés magyarországi prioritásainak azonosítását, a képzés színvonalának javítását.

Tartalom

Bemutatkozás, célok

A fenntartható építés mára általánossá vált, ismert fogalommá vált a hazai építőiparban. A pályázati kiírásokban általánossá vált a fenntarthatóság átfogó prioritásként való szerepeltetése. Egyre több olyan cég jelenik meg a piacon, amelyek termékével/szolgáltatásával választ lehet adni a fenntartható építés egyes kihívásaira.

Problémának tartjuk azonban, hogy

 • A fenntartható építés hazai prioritásairól nem volt széles körű tudományos egyeztetés, sokszor egymásnak ellentmondó koncepciókat, technikai megoldásokat - olykor üzleti érdekek által vezérelve - minősítenek fenntarthatónak. Szükség van gazdasági érdekektől nem vezérelt, független egyeztetésekre, szakmai vitákra.
 • A felsőoktatásban a fenntartható építés jellemzően nem jelenik meg kellő súllyal, így a képzések vélhetőleg nem készítik fel a hallgatókat, gyakorló éveik alatt miként érvényesíthetik a fenntarthatóság követelményeit, akár már meglévő lehetőségek alkalmazásával.
 • A felsőoktatásban fenntartható építést oktatók nem ismerik elégségesen egymást, egymás kutatóhelyeit, az oktatott tárgyak felépítését, módszertanát.

A Fenntartható Építés Oktatói Klub (FÉOK) célja, hogy rendszeres, de kötetlen szakmai és emberi kapcsolatépítéssel segítse a fenntartható építés magyarországi prioritásainak azonosítását, a képzés színvonalának javítását.

A Fenntartható Építés Oktatói Klub szabályzata

A Fenntartható Építés Oktatói Klub (FÉOK ) jogi személyiséggel nem rendelkező szerveződés.

A FÉOK célja, hogy rendszeres, de kötetlen szakmai és emberi kapcsolatépítéssel segítse a fenntartható építés magyarországi prioritásainak azonosítását, a képzés színvonalának javítását.

Tevékenységek: A FÉOK céljai elérése érdekében szakmai klubdélutánokat szervez, segíti a tagok közötti kommunikációt, esetlegesen megnyilvánul szakmapolitikai kérdésekben. A Klubdélutánokat a FÉOK 2-3 hónapos időközönként, eltérő helyszíneken rendezi meg. A tagok közötti kommunikációt levelező lista segíti.

Szervezeti rend: A FÉOK tagjai felsőoktatási intézmények teljes állású, részmunkaidős oktatói és óraadói lehetnek, akik elfogadják a Klubszabályzatot. Taggá az válhat, akit két tag ajánlásával felvételre javasol, és a felvételt a klubtagok egyike sem ellenzi. A klubtagság a tagsági viszony felmondásával, vagy a klubtagok 50%-ának egyöntetű kérésére szűnik meg. A klubtagságról a tagok számára elérhető internetes felület üzemel a www.fenntarthato.hu portálon.

A FÉOK tevékenységei a tagok eseti aktivitásaira és erőforrásaira épül, a tevékenységek menedzselését egy koordinátor segíti.

A tagok jogai: A tagok részt vehetnek a 2-3 havonta szervezett Klubdélutánokon. A FÉOK tagjai részére biztosítja a levelező listához, és a klubtagokat regisztráló adminisztrációs felületéhez való hozzáférést.

A tagok kötelességei: A tagok vállalják, hogy időszakosan részt vállalnak a Klubdélutánok megszervezésében. Vállalják továbbá, hogy aktív közreműködésükkel segítik szervezetük és a szervezetük által oktatott tárgyak megismertetését, a szerzett tapasztalatok átadását.

Anyagi források, gazdálkodás: A FÉOK rendezvényei a tagok erőforrásaira épülnek.

Fenntartható Építés Oktatói Klub tagjai

 • Dr. Becker Gábor,
 • Ertsey Attila,
 • Dr. Józsa Zsuzsanna,
 • Dr. Kistelegdi István DLA,
 • Dr. Kontra Jenő,
 • Dr. Lányi Erzsébet,
 • Dr. Markó Balázs DLA,
 • Medgyasszay Péter PhD,
 • Dr. Novák Ágnes,
 • Osztroluczky Miklós PhD,
 • Szikra Csaba,
 • Dr. Tiderenczl Gábor,
 • Dr. Tóth Elek DLA,
 • Dr. Széll Mária,
 • Dr. Szűcs Miklós,
 • V. Horn Valéria DLA.

Kapcsolat

Medgyasszay Péter, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Kar, Magasépítési Tanszék.

Nem publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai nem ellenőrizték.
Készítette: Medgyasszay Péter, 2011.04.24. 18:58
Utoljára módosítva: Medgyasszay Péter, 2014.07.14. 09:06


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!