Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Nappali környezettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Fenntartható ház
  Fűtés
  Környezetbarát ház
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
  Tisztítás
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Nappali környezettudatos használata

Egy nappalinak fontos funkciót kell ellátnia: itt tudunk kikapcsolódni, szórakozni egyedül, családi vagy baráti körben. Lényeges tehát, hogy a nappali kényelmes, és egyben közösségi helyiség is legyen. Fontos a jó megvilágítás, a barátságos hangulat, amelynek kialakításában fontos szerepet játszanak a növények és a természetes anyagok. Ezen kívül a nappaliban kap helyet sok családban, háztartásban a szórakoztató elektronika is: itt van tévénk, házi-mozink, DVD-nk, CD lejátszónk, sőt gyakran a számítógépünk is.

Tartalom

BERENDEZÉS

A bútorok, szövetek, padlóburkolatok kiválasztásához sok hasznos információ található a Gyerekszoba fejezetben. Itt a legfontosabb tudnivalókat ismételjük meg:

 • Válasszunk természetes, helyi anyagokat, olyanokat, amelyeket lehetőleg helyben is készítenek el, helyben tudnak javítani vagy cserélni, és a már nem használható anyagokból, bútorokból is belátható időn belül lebomló hulladék lesz.
 • Érdemes használt bútorokat árusító boltokat, piacokat is felkeresnünk, régi bútoraink felújításán elgondolkodnunk, vagy esetleg újrahasznált anyagokból készült berendezési tárgyakat, szöveteket vennünk. Ezzel sok esetben non-profit szervezetek működését is támogatjuk. Jó példa erre a Retextil Alapítvány és termékeik: http://retextil.shp.hu/
 • A legtöbb lakásunkban található szövet gyapotból készül, amely az egyik leginkább vegyszerezett növény. Ezen felül a bútorszöveteket gyakran égésgátló anyaggal is kezelik. Ezért válasszunk egyéb, környezet- és egészségbarát anyagokból készült szőnyegeket, takarókat, szöveteket: ilyen anyag pl. a gyapjú, a szizál, a juta vagy a kókuszrost.
 • Ha nem találunk ízlésünknek és a célnak megfelelő hazai terméket, igyekezzünk:
  • környezetbarát módon előállítottat keresni (ebben segít pl. fa bútorok esetén az FSC védjegy, ami azt jelzi, hogy a padlólap, bútor készítéséhez használt fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik),
  • méltányos kereskedelemből (fairtrade) származót választani, illetve
  • olyan cégtől vásárolni, amely számára fontos a környezet- és társadalomtudatos termelés és beszerzés.

fsc logoFaire trade logo

NÖVÉNYEK

A szobanövényeknek számos előnyös hatása van: párásítják a levegőt, egyes fajtáik megkötik a belső légtérben előforduló káros anyagokat, és hangulatjavító hatásuk is van. Érdemes tehát minél többet elhelyezni lakásunkban!

 • A NASA kutatásai szerint a következő növények vesznek részt leginkább a beltéri levegőben található káros anyagok (pl. dohányfüst, tisztítószerekből származó illó anyagok, bútorokból, szövetekből, különböző felületkezelő anyagokból kipárolgó szennyező anyagok, stb.) megkötésében:
  • aloe, csokrosinda, sárkányfa fajták, vitorlavirág, filodendron és szobai futóka.
 • Szobanövényeink földjét nagyszerűen javítja a komposzt, amit saját magunk is előállíthatunk (ld. Konyha és Kert fejezetek), illetve tápoldat helyet adjunk az öntözővízhez komposzt-teát.

VILÁGÍTÁS

 • Környezetbarát világítás kialakításakor a legelső szempont természetesen az, hogy amennyire tudjuk, használjuk ki a természetes fényt!
 • A nappalinak, mivel sok funkciója van, megvilágítás tekintetében sokrétűnek kell lennie – ennek megfelelően is tervezzük el, hogy hová és milyen megvilágítást szeretnénk! Ne csupán egy központi világítás, csillár legyen: gondoskodjunk a hangulatvilágításról, legyen olvasáshoz alkalmas lámpa, a közösségi programokhoz használt asztalka felett pedig legyen jó világítást adó lámpa!
 • Használjunk energiatakarékos égőket: a kompakt fénycsövek 75-80%-kal csökkentik a fogyasztást, és az élettartamuk is hosszabb (8-10-szeres).
 • Kapcsoljuk le a villanyt mindenhol, mielőtt elmegyünk otthonról.

A világítással kapcsolatban további jó tanácsokat és szempontokat találhat a Hálószoba és Iroda fejezetekben.

SZÓRAKOZTATÓ ELEKTRONIKA

 • Berendezéseink kiválasztásakor figyeljünk oda arra, hogy környezetbarát és energiatakarékos termékeket válasszunk. Mindenképpen olyat keressünk, amin megtalálható az “Energy Star” embléma , és ezen kívül minősített környezetbarát termék is. Ezt a rajta található termékjel jelzi: leggyakrabban a “kék angyal” vagy az EU címke (a termékjelekről bővebben ld. a Konyha fejezetet). A „kék angyal” és az EU környezetbarát termékjel adatbázisában keresgélhetünk is új berendezések beszerzése előtt: http://www.blauer-engel.de/en/products_brands/search_products/search_for_products.php; http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/

Energy Star logo Kék angyal logo

 • Ha egy készülékünk elromlik, először mindenképpen javítóműhelyt keressünk, és csak akkor vegyünk újat, ha a régi már nem használható.
 • Arról, hogy hol találunk javítóműhelyt, helyi adatbázisokból tájékozódhatunk (pl. települési telefonkönyv, arany oldalak), illetve egyre több civil szervezet működtet internetes adatbázist. Néhány példa ezek közül: http://javitomuhelyek.humusz.hu/; http://www.zoldterkep.hu
 • Ha úgy döntünk, hogy TV-re van szükségünk, inkább LCD TV-t vegyünk, mint plazma TV-t, az előbbi kevesebbet fogyaszt.
 • Ha új elektronikus berendezést veszünk, gondoskodjunk arról, hogy a régi ne a kukába kerüljön: ahol az újat vesszük, ott régi berendezésünket át kell, hogy vegyék újrafeldolgozásra.
 • Ha úgy gondoljuk, hogy valaki esetleg örömmel használná, vigyük el lakhelyünkön működő önkéntes szervezetnek (pl. Vöröskereszt, Szegényeket Támogató Alap stb.).
 • Az energia jelentős részét készülékeink akkor fogyasztják, amikor készenléti üzemmódban (stand-by) vannak, azaz például amikor a számítógép vagy a hi-fi nem működik, de egy gombnyomással aktivizálható. Az órák és a kijelzők fényei is készenléti áramot fogyasztanak. Kapcsoljuk ki tehát berendezéseinket (TV, DVD, számítógép, monitor, nyomtató stb.), ne hagyjuk őket készenléti üzemmódban, ezzel nagyon sok energiát megtakaríthatunk.
 • Hogy a készenléti üzemmód kikapcsolását megkönnyítsük, érdemes otthonunk kapcsolótábláján egy kapcsolót elhelyezni, amely a készülékek áramköreit egyszerre szakítja meg. Alternatívaként a kikapcsolható hosszabbító is jó megoldás lehet.

kapcsoló

 • A mobiltelefon töltőket húzzuk ki a hálózatból, amikor nem töltünk.
 • Végül fontos megemlíteni, hogy érdemes újra felfedeznünk a fosszilis-energia-mentes szórakozási és kikapcsolódási formákat:
  • vegyük újra elő a kártyapaklit, sakktáblát, társas játékainkat, fedezzünk fel újakat, szervezzünk barátainkkal, szomszédainkkal társasjáték partikat;
  • szervezzünk gyertyafényes vacsorát vagy beszélgetést;
  • indítsunk „étterem a nappaliban” klubot barátainkkal és a környéken lakókkal.

livingroom restaurant

Bővebben ld. http://www.greendependent.org „Mindennapi fenntarthatóság - Étkezőből étterem”, vagy http://www.sustainable-everyday.net/EMUDE/

TAKARÍTÁS, FÉNYESÍTÉS

Padlónk, bútoraink, ablakaink tisztításakor talán a legfontosabb szempont, hogy ne nyúljunk egyből erős vegyszerekért, gyűjtsünk információkat a sokszor sokkal hatékonyabb, olcsóbb, és egészségesebb tisztítási módszerekről. Ezek közül az alábbiakban sorolunk fel néhányat, elsősorban a KÖTHÁLÓ által összegyűjtött megoldások közül:

 • Ablakot nagyszerűen tisztíthatunk ecetes vagy samponos vízzel. Miután lemostuk, újságpapírral törölhetjük szárazra és fényesre.
 • Fa bútoraink ápolására és fényezésére használjunk méhviaszt vagy növényi olajokat. A tölgy bútorokat szépen ápolja a langyos sör.
 • Linóleum vagy PVC padlónkat kiválóan tisztíthatjuk meleg vízben feloldott mosószódával (a mosószódát beszerezhetjük bioboltokban, vagy az interneten is: http://www.zoldbolt.hu).
 • Bőrbútorainkat takarítsuk szódabikarbónás vízzel.
 • Szőnyegek tisztítása:
  • ha közönséges konyhasóval átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét,
  • a növényi alapú samponokkal is nagyszerűen tisztíthatunk.
 • Ha úgy érezzük, nem vállnak be a hagyományos módszerek és szerek, válasszunk környezetbarát termékeket, ilyeneket a http://fenntarthato.hu adatbázisában is találunk!
 • Alternatívaként használhatunk mikroszálas törlőkendőket, amelyekkel tisztítószer nélkül, víztakarékosan takaríthatunk.

HŰTÉS/FŰTÉS, HŐMÉRSÉKLET, LEVEGŐ

Ezekről a témákról a Gyerekszoba és Iroda fejezetekben találunk a környezetbarát használatra vonatkozó hasznos tudnivalókat, információkat.

Információforrások és további jó ötletek:

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:45
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:09
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2010.06.07. 13:17


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!