Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Konyhák környezettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Konyhák környezettudatos használata

A konyha sok szempontból otthonunk központja: itt tároljuk és készítjük el ételeinket, sőt, sok esetben itt is fogyasztjuk el őket, valamint itt gyűjtjük hulladékainkat is. Mindezek miatt a konyha bizonyos értelemben a fogyasztás központja: nagy valószínűséggel rengeteg elektromos berendezést használunk itt, sok vízzel (és energiával) mosogatunk, a maradékokat és már nem használatos dolgainkat pedig itt gyűjtjük. Fontos tehát, hogy konyhánk úgy legyen kialakítva, hogy segítsen környezetbarát módon élni! A következőkben sorra vesszük a konyha legfontosabb funkcióit, és mindegyikkel kapcsolatban adunk a használatra vonatkozóan zöldítő tanácsokat.

Tartalom

BESZERZÉSEK

Elektromos berendezések

 • Először is, gondoljuk át, hogy mindenképpen szükségünk van-e egy gépre? Nem egyszerűbb, energia- és/vagy víztakarékosabb-e, ha pl. késsel, deszkán vágjuk apróra a zöldséget, fakanállal keverjük ki a tésztát, kirázzuk a terítőt a kertben, teraszon?
 • Ha úgy döntünk, mindenképp szükségünk van a berendezésre, válasszunk:
  • 1. energiatakarékosat és környezetbarátat,
  • 2. és olyat, amit előre láthatólag sokáig tudunk majd használni! Az energiatakarékos és környezetbarát gépek kiválasztásában a következők nyújthatnak segítséget:
   • A gép csomagolásán elhelyezett, az energiafelhasználásra vonatkozó embléma. A legjobb, ha A, vagy ahol ez létezik A+ vagy A++ besorolásút választunk, amelyek bár drágábbak, de befektetésünk gyorsan megtérül (pl. egy 10 éves vagy annál régebbi hűtőszekrény lecserélésének ára egy modern, A-nál magasabb fokozatúra pl. kb. 2 év alatt).
   • A csomagoláson elhelyezett egyéb nemzeti vagy nemzetközi környezetbarát termékjelek, amelyeket adott kritériumrendszerek alapján ítélnek oda független minősítő bizottságok.

További információ, környezetbarát termékek keresése:

Élelmiszerek

Ha lehetőségünk van rá, legjobb, ha helyi és bio élelmiszereket vásárolunk. Ha valamilyen okból nem tudunk bio élelmiszereket beszerezni, akkor is törekedjünk arra, hogy helyi vagy magyar ételt válasszunk! Ebben a következők nyújthatnak segítséget:

ÉTELEINK TÁROLÁSA, ELŐKÉSZÍTÉSE, FŐZÉS

 • A beszerzett ételek egy részét a hűtőben/mélyhűtőben fogjuk tárolni. Figyeljünk oda, hogy ne vegyünk nagyobb hűtőt, mint amekkorára szükségünk van. Válasszunk energiahatékony és környezetbarát típust (útmutatás ld. fentebb), és fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására!
 • A hűtő ne legyen a tűzhely vagy a mosogatógép mellett, ne érje napsütés vagy egyéb hősugárzás. Hagyjunk elég helyet a gép körül (legalább 10 cm), hogy a légáramlás biztosítva legyen. A „modern”, külön a hűtőnek kialakított beugrók, épp hűtőtárolásra nem alkalmasak, hiszen az ilyen helyre rakott hűtő körül megáll és túlmelegszik a levegő.
 • Használjuk ki a hűtő teljes kapacitását, de csak annyira legyen tele, hogy az ajtót be lehessen csukni, a levegő tudjon keringeni.
 • A folyadékokat mindig lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
 • Várjuk meg, amíg a meleg ételek kihűlnek, csak azután tegyük őket hűtőbe/mélyhűtőbe.
 • A hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot tartsuk tisztán, így a légcsere hatékony lesz. Ha ezt elmulasztjuk, a felhasznált energia akár 30%-a is elveszhet.
 • Ha építkezünk, mindenképpen megfontolandó, hogy a konyha mellett alakítsunk ki kamrát zöldségek, gyümölcsök, tartós élelmiszerek stb. tárolására. Így az élelmiszerek hűtésére fordított energiaköltségeket jelentősen csökkenthetjük!
 • Ahogy dolgozószobánkban, a hálószobában és nappalinkban, a konyhában is fontos a különböző munkahelyek (ld. mosogató, pult, tűzhely) jó – és helyi! - megvilágításáról gondoskodnunk. A kialakításkor tervezzünk mindenhová energiatakarékos megoldást!
 • Szokjunk hozzá, hogy fedővel főzünk, így nem kell olyan magasra állítanunk a hőfokot.
 • Csak annyi vizet forraljunk, amennyire valóban szükségünk van a főzéshez. Ne lobogó vizet használjunk. A kissé buborékoló víz, ugyanannyira 100 fokos.
 • Amikor csak lehet, használjunk kuktát, sok energiát megtakaríthatunk vele.
 • Felgyorsult életvitelünk miatt előfordulhat, hogy néha nem otthon készített élelmiszert teszünk az asztalra, hanem rendelünk valamit étteremből, kifőzdéből. Ilyenkor érdemes a következőket figyelembe venni:
  • Legyen minél közelebb hozzánk, ahonnan rendelünk, így csökkenthetjük a kiszállítás okozta környezetterhelést.
  • Tájékozódjunk az étterem, kifőzde környezeti teljesítményéről – pl. működtetnek környezetközpontú irányítási rendszert (ISO 14001 vagy EMAS)? Fontosnak tartják, hogy helyi ill. biogazdálkodásból, méltányos kereskedelemből (fairtrade) származó alapanyagokat használjanak fel? (Hazai példa elsősorban budapestieknek, pomáziaknak és szentendreieknek: http://www.biochef.hu, budapestieknek: http://www.angyalokkonyhaja.hu.)

MOSOGATÁS

 • Ha megtehetjük, két-medencés és szárító tálcás mosogatót válasszunk. Így egyrészt lesz elegendő helyünk az ételek előkészítéséhez, zöldségek, gyümölcsök mosásához, másrészt könnyebben megoldható, hogy víztakarékosan, ne folyóvízben mosogassunk.
 • A mosogatóhoz is válasszunk víztakarékos csaptelepet (példákat, ajánlásokat a http://fenntarthato.hu oldalon bemutatott termékek között is találunk)!
 • Ha mosogatógépünk van, csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni. Igyekezzünk energia- és víztakarékos és környezetbarát modellt beszerezni (útmutatás ld. a Beszerzések résznél fentebb).
 • Bárhogy is mosogatunk, környezetbarát mosogatószert használjunk (ld. a http://fenntarthato.hu oldalon bemutatott L’Abre Vert termékek).

HULLADÉKOK

 • Először is nagyon fontos, hogy már a beszerzéskor figyeljünk oda arra, hogy minél kevesebb később eldobandó dolgot vegyünk meg. Így pl. vigyünk magunkkal szatyrot a bevásárláshoz, saját zacskóba válogassuk a gyümölcsöt és zöldséget, minél kevésbé csomagolt termékeket válasszunk, már vásárláskor vegyük figyelembe, hogy mennyire lesz újrahasználható a termék és csomagolása stb. A hulladékcsökkentéssel kapcsolatban számos jó ötlet található a http://www.nullahulladek.hu oldalon.
 • A környezetbarát háztartás elengedhetetlen része a szelektív hulladékgyűjtés kialakítása. Ezt akár magunk is kialakíthatjuk különböző gyűjtőedények „munkába állításával”, vagy beszerezhetünk kifejezetten erre a célra gyártott gyűjtőket. Minden esetben szükségünk lesz arra, hogy külön edénybe dobhassuk: az üveget (miután a befőzésre használhatókat félretettük!), a papírt, a műanyagot, a fémet, a zöld hulladékot, a veszélyes hulladékokat (pl. lejárt gyógyszerek, elemek stb., valamint ld. még az Iroda fejezetet), és végül a maradék vegyes szemetet.
 • Háztartási hulladékunkban kb. 30% komposztálható összetevő van. Ha ezeket szelektíven összegyűjtjük, és magunk kezeljük, azaz komposztáljuk, nagymértékben csökkentjük az elszállítandó hulladék mennyiségét, és a kukában gyülekező hulladéknak sem lesz kellemetlen szaga. Ezen felül kertünk talajának javítására nem kell műtrágyákat vásárolnunk, valamint égetés helyett a gallyakat, lehullott leveleket is hasznosítjuk a komposztban. Komposztálni akkor is tudunk, ha saját kertünk nincs – használhatunk az internetről rendelhető konyhai komposztálót vagy készíthetünk magunknak beltéri gilisztás komposztálót (mindkét megoldásról a http://fenntarthato.hu/epites/termekek/kerteszet/komposztalas termékei között tájékozódhat), vagy megszervezhetjük lakókörnyékünkön a közösségi komposztálást (ld. pl. http://www.komposztalj.hu vagy http://www.szike.zpok.hu). A saját kertben történő komposztálásról pedig bővebben a Kert c. fejezetben írunk.

TAKARÍTÁS. TISZTÍTÁS

A takarításról részletesen a Fürdő/WC fejezetben olvashatunk. Itt néhány, a konyhában kifejezetten hasznos tanácsot, tudnivalót sorolunk fel.

 • Részesítsük előnyben a természetes tisztítószereket: a citromot, az ecetet, a szódabikarbónát, a mosószódát és a bóraxot. Ezeket a következőképpen használhatjuk (forrás: http://gyermelyert.hu/):
  • Citrom: jól tisztítja a fémeket és oldja a vízkövet. Pumpás flakon segítségével permetezve leve nagyon jól oldja a zsírt inox és rozsdamentes fém felületekről.
  • Ecet: fertőtlenít és jó vízkőoldó is. Bármilyen konyhai felületet fertőtleníthetünk és csillogóvá varázsolhatunk segítségével. Mosogatónkat, edényszárítónkat, vízforralónkat vízkőtleníthetjük ecetes vízzel.
  • Szódabikarbóna: kiváló szagtalanító hatású szer. Tehetünk egy kis tálban a hűtőbe, és szórhatunk valamennyit szemetesvödrünk aljába is.
  • Mosószóda: zsíroldó hatású szer, ezért jól használhatjuk leégett edények tisztításához. Tegyünk 5 liter forró vízbe 1 evőkanál mosószódát, és öntsük a problémás edénybe. Erősen szennyezett felület tisztításához készítsünk oldatot 1 liter víz és 1 evőkanál mosószóda keverékéből.
  • Bórax: klór illetve klór tartalmú szerek helyett használhatjuk fertőtlenítésre, de jól oldja a zsírt, és szagtalanító hatása is van. Ezért jól alkalmazható lefolyók tisztítására.
 • További ötletek Nagymama házipraktikái közül (Reader’s Digest, 2002):
  • Súrolóport készíthetünk a következő összetevőkből. Ez kiválóan alkalmas érzékeny felületekre. Nyolc hónapig eltartható. A szappanpelyhet finomra őröljük, jól összekeverjük az iszapolt krétával és a szódával. Végezetül hozzáadjuk az olajat. Csavaros kupakú üvegbe töltjük és erősen összerázzuk.
   • 50g szappanpehely
   • 150g iszapolt kréta
   • 80g szóda
   • 5 csepp citromolaj
  • Tűzhely tisztítására alkalmas keverék. A vizet felforraljuk. A kenőszappant, a glicerint és az ecetet összekeverjük, és a forró vizet a keverékre öntjük. Hozzávegyítjük a krétát vagy a homokot. Üvegbe töltjük és lezárjuk. 3-4 hónapig eltartható.
   • 250ml víz
   • 1 teáskanál kenőszappan
   • 1/2 teáskanál glicerin
   • 10 teáskanál háztartási ecet
   • 6 evőkanál iszapolt kréta vagy súrolóhomok
 • Az edényeket és a háztartási gépeket lehetőleg szekrényben tároljuk, mert a kint lévő tárgyakat főzés vagy sütés közben vékony zsírhártya vonja be.

RÁGCSÁLÓK, ROVAROK A LAKÁSBAN

A témáról részletesen a Barkácsolás, javítás fejezetben olvashatunk.

További felhasznált és ajánlott irodalom

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:50
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:15
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2010.06.07. 13:18


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!