Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Hálószoba környezettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Építészeti tervezés
  Fenntartható ház
  Fűtés
  Környezetbarát ház
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Hálószoba környezettudatos használata

A hálószoba egy különleges, intim szigete a lakásnak. Ezt a szobát használjuk a legkevesebbet – gondolhatnánk, pedig, egy átlagos családban napi 8 óra alvást számítva, a hálószobá(k)ban tartózkodnak a legtöbbet. Az építkezésnél kezdődik minden: a hálószobák hangulata, hőmérséklete (hőérzete), és persze, energiafogyasztása.

Tartalom

 

KIALAKÍTÁS, TÁJOLÁS

 • Energetikai szempontból egy ház kialakításánál az alacsonyabb hőmérsékletű helyiségeket kell az északi oldalra tervezni, így a közlekedők és kamra mellett a hálószobák kerülnek ide. Természetesen, ha valaki igényli, hogy a reggeli napsugarak simogassák, amikor felkel, a keleti oldal is számításba jön.
 • A hálószoba hőmérsékletét tartsuk 1-3 fokkal alacsonyabban, mint a lakás többi használati helyiségét. Megfelelő tervezés esetén erre nem kell külön figyelmet szentelnünk a használat során. A hálószoba ablakai kisebbek, redőnnyel ellátottak, és – mint azt már fent jeleztük – északra, észak-keletre, keletre néznek.

NYÍLÁSZÁRÓK, HŰTÉS/FŰTÉS

 • Az átlagosnál kisebb ablak fő funkciója a rövid ideig tartó, de hatékony szellőztetés. A lakás többi részével ellentétben a hálóban hosszabb ideig is nyitva hagyhatjuk az ablakot, akár télen is, de az általános szabály, mint azt a Nappali fejezetben olvashatjuk, hogy ne hagyjuk kihűlni/felmelegedni a bútorokat, csak a levegőcseréről gondoskodjunk.
 • Lefekvés előtt és felkeléskor szellőztessünk, még mielőtt a kinti hőmérséklet nagyon megemelkedne, így estére nyáron is hűvös szobában alhatunk.
 • Amikor a kinti éjszakai hőmérséklet megengedi, alváskor is tartsuk nyitva vagy bukón az ablakot. Nappal ellenben zárjuk.
 • A hőszigetelő hatást segíti a függöny, redőny, reluxa használata. Nappal mindenképp sötétítsünk be valamelyik segítségével.
 • Még, ha a lakás egy része padlófűtéssel is van felszerelve, a hálószobában ezt kerüljük, használjunk kisméretű radiátort. Ha lehet, helyi termosztáttal legyen állítható a hőmérséklet.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, jobban járunk, mint egy légkondicionáló géppel: olcsóbb is, egészségesebb is.

NÖVÉNYEK A HÁLÓSZOBÁBAN

A hálószobában nem javasolt a növények tartása, mivel a nappali elsötétítés miatt nem kapnának elég fényt. Bár van néhány igénytelen növény, amelyiknek megfelelnek ezek a körülmények (pl. szobapáfrány, fikusz, sugár arália), érdemes meggondolni, hogy ezek éjszaka szintén nem termelik, hanem használják az oxigént. Ugyanakkor a növények esztétikai értéke is csekély egy olyan helyiségben, ahol alszunk.

ANYAGHASZNÁLAT, SZÍNEK

 • A helység intimitásának megfelelően játsszunk a színekkel, anyaghasználattal. Meleg, kellemes, megnyugtató falszíneket válasszunk, hozzáillő bútorokkal, ágyneművel. Ne használjunk irritáló, vibráló színeket, kerüljük a kéket és a fehéret. Markáns színek esetén (pl. vörös, narancs, napsárga) fennáll a veszély, hogy túlságosan szűkítik a teret, habár kuckóssá is teszik azt. Ha mégis ilyen színeket szeretnénk, esetleg csak egy-egy falra engedjük fel őket. A szoba fő színe legyen inkább neutrális, e mellé rendelhetjük a kiválasztott erős színt.
 • A meleg színválasztás hőérzetünket is befolyásolja, így csökken a fűtésigény, és a hűvösebb szobában egészségesebb az alvás.
 • A padlóburkolat kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy ha mezítláb szállunk ki az ágyból, ne fusson végig a hideg a hátunkon. Válasszunk tehát melegburkolatot, semmiképp se követ, kerámiát. A hajópadlók, parketták és a padlószőnyegek végtelen skálájából választhatunk ma már, de lehetőleg kerüljük a laminált felületeket.
 • Nagyon hangulatos és meleg a természetes anyagokból készült padlózat: a természetes háncs, a szizál, és a kókusz mutatós. Vigyázzunk, mert az ilyen padló forgácsolódik, esetleg fel is sértheti a talpat, ugyanakkor szépsége, kellemes érzete, környezetbarát jellege miatt megérheti.
 • A padlószőnyegek előnye, hogy nagyon jó hang- és hőszigetelők, melegek, gyereknél védenek az eséstől, de megkötik a port és egyes ragasztók az egészségre ártalmasak lehetnek. A gyapjúszőnyeg képes felvenni a levegő nedvességtartalmából és leadni azt, tehát jó klímát biztosít. Viszont allergizál, így ilyen probléma esetén inkább műszálas szőnyeget használjunk.
 • A festékek, ragasztók kiválasztásánál figyeljünk a környezetbarát anyagok használatára, melyek az egészségre veszélytelen(ebb)ek, környezetünket kímélik. Ma már minden felületre kapható, szennyező társainak minőségével megegyező, sőt tartósabb, megbízhatóbb környezetkímélő festék, pl. a http://www.fenntarthato.hu oldalon bemutatott néhány termékcsalád.

BÚTORTOK, KÁRPIT

 • A bútorokkal, berendezésekkel bánjunk visszafogottan. Ne zsúfoljuk tele hálószobánkat, hacsak nincsenek kényszerítő körülmények. Rendezzük be úgy, hogy az csak a pihenést szolgálja. Lehetőleg ne legyen a szobában TV, számítógép, mely a pihenésünket sem segíti, és energiát is fogyaszt.
 • Nem könnyű egy-egy bútordarabról kideríteni, hogy mennyire környezetbarát. Keressük a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készült bútorokat, kerüljük a műanyagot. Kevés környezetbarát termékjellel minősített, alapanyagát és kezelését tekintve is „zöld” bútort találunk, de mégis léteznek ilyenek (pl. http://www.mollbutor.hu/m_termeszet.html). További javaslatokat találunk még a Nappali és a Gyerekszoba fejezetekben.
 • A matrac és a fekvőfelület típusa nagy hatással van mindennapjainkra, egészségünkre, hangulatunkra, bár többnyire nem fordítunk különösebb gondot kiválasztásukra, és még kevesebb pénzt, hogy minőségi, sőt környezetbarát változatot szerezzünk be. A rugós (bonell és táskarugós) matracok alá merev bordázat, a latex és latex-kókusz matracok, biomatracok alá rugalmas ágyrács ajánlott. Itt is nehéz megtalálni azokat a termékeket, melyek valóban „öko”-k. Vegyük segítségül az ÖKO - TEX 100 bizonyítványt, vásároljuk az ilyen jelöléssel ellátott matracokat, textíliákat (ágyneműhöz is). Ilyenek pl. a Novotex, Optimo matracok. A bizonyítvány odaítélésekor figyelembe veszik a termelést, a használatot és a hulladékfázist is.
 • Ágynemű és egyéb textíliák kiválasztásánál már könnyebb kiválasztani a környezetbarátabb anyagokat. Sokféle környezetbarát kelme létezik. Érdemes helyi vagy legalábbis közelben készült termékek közül választani, illetve a méltányos kereskedelem útján vásárolni.
 • Érdemes a következők megfontolása is. Biogyapotból sokféle ágynemű, lakástextil készül. A bambusz-kelme selymes és sikamlós, megköti a nedvességet, természeténél fogva antibakteriális, egy nagyon gyorsan megújuló forrásból származik.

HÍVATLAN VENDÉGEK

A szúnyogok, legyek, éjjeli lepkék sokakat zavarnak a lakásban mindenhol, de különösen éjszaka, alvás közben. A számtalan típusú szúnyog és egyéb rovarirtó szer helyett, melyek közül a többség az egészségünkre is ártalmas lehet, helyezzünk fel szúnyoghálót. További vegyszermentes módszer, ha megszüntetjük kertünkben, házunk körül a pangó vizeket, pocsolyákat, melyekben a szúnyoglárvák növögethetnek. További ötleteket meríthetünk pl. természetes riasztószerekről is: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1315 címen, valamint a Barkácsolás, javítás fejezetből.

VILÁGÍTÁS

 • A hálószoba megvilágítása lehet igen egyszerű, tulajdonképpen elég egy-két helyi, kis erősségű lámpa az ágy mellett, mely alkalmas az olvasáshoz, és egy erősebb, általános, központi fény. Beszerelhetünk ugyan hangulatvilágítást, ám ezt kiválthatjuk fali képekkel, dísszel, gyertyafénnyel.
 • Ágyban olvasáshoz meleg fényű égőt válasszunk, használjunk falikarokat vagy éjjeliszekrény-lámpákat, de ügyeljünk arra, hogy fényük ne vakítson. Lehetőleg ne halogén égőt vásároljunk, mert ez több energiát igényel, mint egy energiatakarékos égő, és fénye bánthatja a szemet. Manapság nagyon jó minőségű „soft” égőket lehet kapni.
 • Romantikus félhomály létrehozására legjobb, ha a központi lámpa erőssége szabályozható. Ma már ez egyes energiatakarékos lámpákkal is megoldható. Ezen kívül használhatunk mécsest, gyertyát.
 • Felülmúlhatatlan kényelmet ad, ha mindezeket az ajtótól és az ágyból egyaránt irányítani lehet.

A hálószobának a nyugalmat, a békét kell sugallnia, és ezt nagyon befolyásolja a hőérzet, a színek, a világítás, figyeljünk oda tehát ezekre már az építkezésnél, belső tervezésnél.

További felhasznált és ajánlott irodalom:

http://hg.hu/cikk/alvaskultura/4539-a-haloszoba-tiz-parancsa

http://www.energiapersely.hu/epitkezes_es_felujitas/legkondicionalas.php

http://www.tungsram.hu/tungsram/home/haloszoba.html

http://www.oeko-tex.com/OekoTex100_PUBLIC/index.asp

http://matrac.hu/matrac-1-kategoria.html

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:40
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 12:08
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2010.06.07. 13:18


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!