Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Gyerekszobák környezettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Bútorok
  Építészeti tervezés
  Fenntartható ház
  Fűtés
  Hűtés
  Ismeretterjesztés
  Környezetbarát ház
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
  Ökológikus építészet
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Gyerekszobák környezettudatos használata

Ha valahol, a gyerekek birodalmában különösen érdemes odafigyelni a zöld szempontokra. Nem csak az egészségüket és a környezetet óvjuk ezzel, de életre szóló útravalót is adunk, ha velük együtt alakítjuk ki a zöld gyerekszobát.

Tartalom

 

Legfontosabb talán, hogy

 • természetes alapanyagokat használjunk (bútor, játék, padló, szőnyeg, függöny),
 • tartsuk szem előtt a bútorok funkcióját és a gyermek - korának megfelelő - igényeit,
 • biztosítsunk sok fényt,
 • ne vigyük túlzásba a játékmennyiséget,
 • és minimalizáljuk az elektromos berendezések számát.

A kialakított szoba berendezési tárgyai feleljenek meg gyermekeink életkorának, ízlésének. Ha már elérték azt a kort, beszéljük meg velük, milyen színvilágot, dekorációt, elrendezést szeretnének. Legyen tér a játszáshoz, tanuláshoz, olvasáshoz. Amikor megtervezzük a szobát, a gyerekek szemmagasságából is nézzünk körül! Üljünk, térdeljünk a padlóra és gondoljuk át, melyik bútordarab hova kerüljön, hogy később semmi ne legyen útban.

JÁTÉKOK

A gyerekszoba általában játékraktár is egyben. Az évek során elképesztő mennyiség gyűlik össze hasznos és haszontalan holmikból, és általában az utóbbiak vannak többségben. A helyzetet javítandó, íme néhány ötlet:

 • Ünnepekkor, születésnapokon adjunk tippeket a rokonságnak, mire van leginkább szüksége gyermekünknek.
 • Nehéz megállni, hogy gyakorta apróságokkal lepjük meg az apróságokat, mégis próbáljunk meg erőt venni magunkon, és újabb autó vagy katicabogár beszerzése helyett nézzünk be az ágy alá: garantáltan találunk egy-két rég elveszett kedvencet, ami az újdonság erejével hat majd.
 • A beszerzett játékok természetes, fenntartható gazdálkodásból származó vagy újrahasznosított alapanyagokból készüljenek, lehetőleg mellőzzük a műanyagot (léteznek újrahasznosított műanyagból készülő játékok is!)
 • Fa bútorok, fajátékok esetében figyeljünk oda, hogy a festésükhöz használt felületkezelő anyagok kémiailag semlegesek legyenek. Az EN 71/3 normának megfelelő anyagok gyermekjátékokra is alkalmazhatóak.
 • Sajnos fából is készülnek felesleges játékok, ld. kenyérpirító fa kenyérszeletekkel vagy mikrohullámú sütő a kislányok konyhájába... Inkább készítsünk magunk játékokat, pl. a hétvégi kiránduláson gyűjtött termésekből, fadarabokból, kavicsokból! Így nem csak a család tölt együtt több időt, de a gyerekek kézügyessége és kreativitása is fejlődik, ráadásul az elkészült játék később akár komposztálható is.
 • A kézműveskedést, barkácsolást kedvelő fiúk-lányok és szüleik komolyabb játékok készítésébe is belefoghatnak – ebben az esetben is előny, hogy az alkotók maguk válogathatják meg alapanyagaikat és az elkészült remekmű sokkal többet jelent a tulajdonosának, mint egy bolti szerzemény. A hobbiboltokban, könyvesboltokban rengeteg kézműves technikát és ötletet bemutató kiadvány kapható (ld. http://www.csinaldmagad.com/index.php?muv=konyv&kiadvany=ks). A hozzávalókat pedig könnyedén beszerezhetjük a számos hobbibolt valamelyikében (boltokat ld. itt: http://kreativbolt.lap.hu). Íme még két érdekes internetes oldal:
 • A zöld tudatosságot növelik a Thames & Kosmos összeszerelős és kísérletezős játékai, ld. a képen látható szélturbina, amely valóban áramot termel, amikor elkészül.

jatek szélkerék

 • Ha gyermekünk vevő rá, és időnk engedi, bábozzunk, rajzoljunk, énekeljünk, társasozzunk stb.
 • Rajzolásban, házi feladat írásban elmerülő gyermekünk kezébe ne adjunk alkoholos filcet, az egészségre káros anyagokat tartalmazó írószereket. Keressünk vizes bázisú ragasztót/hibajavítót.
 • A mai gyerekkönyv-kínálat elképesztően gazdag, be se férne a szobába az összes jó könyv – de szerencsére nem is muszáj mindent beszerezni! Ha gyermekünk szeret olvasni, vigyük el a könyvtárba, nézzünk körül a rokonok polcain, de cserélgethetnek könyveket az osztálytársakkal, barátokkal is. Jóval olcsóbb és talán az erdőkből is több marad, ha nem szerez be mindenki mindenből egy példányt.
 • Ahelyett, hogy körbevennénk gyermekünket egy szekérderéknyi játékkal és kióvakodnánk a konyhába, reménykedve, hogy ellesz egy darabig, vonjuk be őt is a házimunkába. Főleg a kisebbek élvezik hihetetlenül, ha azt csinálhatják, amit a szüleik. Zöldségpucolás, padlósúrolás, konyhaszekrény pakolás – sokkal izgalmasabb, mint egész nap autózni a kanapén! Ne erőltessük, hagyjuk, hogy vegyen részt, amiben akar. Kicsit több lesz a takarítanivalónk, de a látvány megéri.
 • Tartsunk rendszeres játékselejtezést – a játékokat, amit gyermekeink már eluntak, kinőttek, ajándékozzuk el, akár családon belül, akár jótékonysági szervezeteknek.

BÚTOROK

A bútorok esetében a funkció, az anyag és a rendelkezésre álló hely az elsődleges szempont. Gondoljuk át a tárolandó dolgok mennyiségét, gyermekünk igényeit, ízlését stb. Igyekezzünk harmóniát teremteni a szoba berendezései, padlóburkolata és a falszín között.

 • Amennyire lehetséges, a bútor nőjön együtt gyermekünkkel, azaz hosszú távra vásároljunk! A bútorpiacon bőséges a kínálat junior ággyá alakítható kiságyakból, állítható magasságú íróasztalokból, székekből.
 • Jóval kevesebb azonban a környezetbarát termékjellel minősített, alapanyagát és kezelését tekintve is „zöld” bútor (íme egy: http://www.mollbutor.hu/m_termeszet.html). Keressük a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából készült bútorokat, kerüljük a műanyagot.
 • Vásárláskor kérdezzünk rá a felületkezelésre, mert a bútorok elkészítésekor használt szerek, ragasztók oldószerei még jó ideig párolognak. Vizes bázisú felületkezelés esetén nem kell aggódnunk. Bútorápoláshoz később használjunk olívaolajat.
 • Környezetbarát kiegészítőket nem olyan nehéz találni (pl. fali akasztó, falilámpa – ld. www.kolyokvar.hu), egyes díszítőelemeket, lámpákat, tartókat magunk is elkészíthetünk.
 • Az iratrendezők, mappák legyenek környezetbarát kartonból vagy fából.
 • Fontos, hogy a beszerzendő bútor legyen alkatrészeire bontható, javítható, hasznosítható.
 • Győződjünk meg róla, hogy a gyártó garanciát biztosít.
 • A bútorhuzat készüljön természetes anyagokból, és feleljen meg az ergonómiai követelményeknek (ld. székek).
 • Ha egyedi bútorra vágyunk, kis utánajárással találhatunk környezeti szempontokat figyelembe vevő bútorasztalost is!

A környezetbarát bútorok között egyre népszerűbbek az újrahasznosított hullámkartonból gyártott papírbútorok. Nem olyan tartósak ugyan, mint a fa bútorok, de rendeltetésszerű használat mellett 3 év garanciát így is vállalnak rá a gyártók. A gyárilag előkészített síklapok kézi hajtogatással és ragasztással nyerik el végleges formájukat. A kész elemek a mellékelt rajz és acélcsipeszek segítségével szerszámok és szakértelem nélkül összeállíthatóak. A bútorok minden eleme cserélhető, variálható, kombinálható. Jó hír a gyerekeknek, hogy a bútor felülete festhető (bár nem vizes bázisú festékkel), igény szerint dekorálható. (Gyártók: www.kartondesign.com, www.papirbutor.hu)

papírbútor

PADLÓBURKOLAT

ELEKTROMOS BERENDEZÉSEK

Gyermekeink valószínűleg ellenkeznek majd, de elektromos berendezésből minél kevesebb legyen a szobában.

 • Lehetőség szerint ne legyen TV, videojáték, nyomtató vagy számítógép a gyerekszobában, kivéve, ha utóbbi a gyermek tanulmányaihoz kell. Ha családon belül megbeszélhető, legyen egy közös, mindenki által hozzáférhető helyiség a “gépszoba”. Így talán elkerülhető, hogy a fiatalok hajnalig autóversenyezzenek, mozizzanak, „gépezzenek”, ahelyett, hogy rendesen kipihennék magukat. Az áramfogyasztásról nem is beszélve.
 • A fő szabály mindenestre érvényes: kapcsoljuk ki a használaton kívüli berendezéseket (TV, DVD, számítógép, monitor, nyomtató stb.), ne hagyjuk őket készenléti üzemmódban. A Play Station-ök, számítógépek és szórakoztatóelektronikai készülékek a háztartás teljes áramfogyasztásának kb. 15%-át adják.
 • Inkább LCD (folyadékkristályos) TV-t vegyünk, mert ezek a monitorok sokkal energiahatékonyabbak és az elektromágneses sugárzásuk jóval alacsonyabb a hagyományos katódsugárcsöves monitoroknál és tévéknél, illetve plazma tévéknél. A készülékek még újabb generációja, az Organikus Led-kijelző (Organic Leds – OLEDS) felére csökkenti az áramfogyasztást.
 • Ne a TV és a számítógép legyen a gyerekek elfoglalásának fő eszköze! Videójátékok helyett menjünk biciklizni vagy sportolni a barátainkkal.
 • Inkább laptopot használjunk, ne asztali számítógépet, mert előbbi kevesebbet fogyaszt.
 • Vásárláskor mindig „Energy Star”címkével ellátott gépet vegyünk, és hacsak lehet olyat válasszunk, amelyen az uniós „virág” ökocímkét megtaláljuk (a címkéről bővebben ld. a Konyha fejezetben).

HŐMÉRSÉKLET, LEVEGŐ

 • A szoba szigetelésénél, nyílászárók kialakításánál kövessük a nappaliban leírt alapszabályokat.
 • Télen, a fűtési szezonban ne feledjünk párologtatni. Éjszakára húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket vagy csukjuk be az ablaktáblákat.
 • Ne fűtsük túl a gyerekszobát sem! Alváshoz nagyobb gyerekeknél a 18-20 fok elég, kisebbeknél lehet 20-22 is.
 • Nyáron, ha egy mód van rá, ne légkondicionálóval oldjuk meg a szoba hűtését. Nappal tartsuk csukva az ablakot, használjunk árnyékolókat, éjszaka szellőztessünk.
 • Ne feledjük a szobanövények pozitív hatásait: párologtatnak, megkötnek számos káros anyagot és a környezeti nevelésben is aktív szerepet játszanak, amennyiben sikerül rábírnunk csemetéinket, hogy gondoskodjanak a náluk lakó növényekről.

További felhasznált és ajánlott irodalom

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:45
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:09
Utoljára módosítva: Medgyasszay Péter, 2010.01.03. 17:54


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!