Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Fürdők, WC-k környezettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Építészeti tervezés
  Fenntartható ház
  Használati melegvíz ternelés
  Ismeretterjesztés
  Környezetbarát ház
  Környezetvédelem
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
  Ökológikus építészet
  Tisztítás
  Vízgazdálkodás
  Vízgazdálkodás
  Vízhasználat
  Vízhasználat - háztartási célra
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Fürdők, WC-k környezettudatos használata

Tartalom

MOSÁS, MOSÓSZEREK, ÖBLÍTÉS

Nagymosás a lehető legkisebb szennyezéssel – ha vegyszermentesen akarjuk tisztára varázsolni a ruhákat, próbáljuk ki az alábbi lehetőségeket.

 • Kereshetünk bio mosószereket, folttisztítókat, egyre többet találni az üzletekben (L’Abre Vert, Ecover, Almawin, Ecosi, Sonett, Sodasan, Frosch).
 • A természetes háztartást vezetők körében gyorsan terjed az indiai eredetű mosódió. Saját hazájában már évszázadok óta használják tisztításra, zsíroldó hatása miatt. Hatóanyaga egy természetes anyag, a saponin, mely vízzel érintkezve habzani kezd. Teljes mértékben környezetbarát, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot (foszfátokat, tenzideket, detergenseket), nem irritálja a bőrt, nem veszi ki a textilek színét és semlegesíti a szagokat. Minden fajta textíliához, már 30-40 fokon, gépi mosásnál is használható. A ruhamennyiségtől és szennyezettségtől függően 5-10 diót kicsit összetörünk, vászonzsákban a ruhák közé tesszük, így indítjuk el a mosást. Egy adag dióhéj többször is felhasználható. Árban is előnyös megoldás: fél kiló mosódió 2200-3000 Ft, és a kereskedők szerint ez a mennyiség legalább 100-150 mosásra elegendő. Próbáljuk ki! (Forrás: http://netbio.unas.hu)

mosodió

 • Erősen szennyezett fehér ruhákhoz a bioboltokban kapható fehérítő sót kell beszerezni, és a mosódióval együtt használni.
 • Beszerezhetünk mosószódát is. A mosószóda könnyen lebomló, foszfátmentes mosó- és áztatószer, melynek egyetlen összetevője a nátrium-karbonát. Tisztító, zsíroldó, vízlágyító hatású. Azért is környezetkímélő, mert az előállításának nincs káros mellékhatása. Használható önállóan, gépi illetve kézi mosáshoz egyaránt. 30 liter vízhez kb. 3-4 evőkanál kell, ami féladagos mosásnak felel meg az automata mosógépekben. Kevés szódabikarbónával keverve a mosóhatás fokozható (vigyázat, a szódabikarbóna erősebb fehérítő hatású!). Erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás előtt tegyük egy éjszakára langyos, szódás vízbe.
 • Öblítő helyett használjunk higított ecetet (nem marad szaga), illóolajat, vagy a kettő keverékét.
 • Az is lényeges, hogy a komolyabb foltokat (gyümölcs, kávé, tinta stb.) ne hagyjuk beszáradni, sokáig állni, hanem amilyen gyorsan csak lehet, dörzsöljük át a ruhát, pl. Almawin folttisztító szappannal.

MOSÓGÉP

A háztartás teljes áramfogyasztásának nagyjából 11%-át használják a mosó- és mosogatógépek.

Tanácsok vásárlóknak:

 • A mosógépek paramétereinél figyeljünk a mosáshoz használt vízmennyiségre (különböző mennyiségű ruhát az annak megfelelő vízmennyiséggel mosson), ellenőrizzük, van-e áztató funkció.
 • A kínálatból mindig a nagyobb energiahatékonyságú (A vagy A+) gépeket válasszuk.
 • Csak akkor használjuk a mosógépet, ha tele tudjuk pakolni. A ruhákat csoportosítva mossuk anyaguk, színűk és a szennyezettség foka szerint.
 • Amikor csak lehet, hideg vízzel mossunk (vagy a még elfogadható eredményt biztosító legalacsonyabb mosási hőfokon), így nem mennek olyan hamar tönkre a ruhák és jóval kevesebb energiát használunk.
 • Szárításra „használjuk” a napot és a szelet; ez a leginkább környezetbarát megoldás!
 • Ha mégis szárítót veszünk, olyat válasszunk, amely rendelkezik automata nedvességérzékelővel, így a szárítási idő rövidebb lesz.
 • Ne terheljük túl a szárítógépet, mert a szárítás ideje is megnő (és több áram fogy).
 • Használat után mindig tisztítsuk meg a mosó- és szárítógép szűrőjét. Az eldugult szűrő miatt nő az energiafogyasztás és a szárítógép tűzveszélyessé is válhat, ha felügyelet nélkül működtetjük.

VÍZHASZNÁLAT

A nem is olyan távoli jövő egyik legfenyegetőbb kérdése, hogy tudunk-e fenntarthatóan gazdálkodni a Föld édesvízkészleteivel. A háztartáson belül a fürdőszoba az igazi vízpazarlás színhelye! Kövessük nyomon fogyasztásunkat és tegyünk meg mindent a vízhasználat csökkentésére.

 • Inkább zuhanyozzunk fürdés helyett (de ne órákig folyatva a vizet!).
 • Használjunk víztakarékos csapokat.
 • Zárjuk el a csapot, ha már nincs szükségünk a vízre.
 • Túlzásnak tűnhet, de hazánkban sokan takarékoskodnak úgy, hogy a fürdővizet nem engedik le a lefolyón, hanem a kádból kimeregetve WC-öblítésre használják – rengeteg vizet megtakaríthatunk így!

Melegvíz

A fűtő- és hűtőrendszerek mellett a legtöbb energiát a melegvízrendszer fogyasztja. A vizet leginkább gázzal vagy árammal melegítik.

 • Szerezzünk be hatékony vízmelegítőket. Ezek többe kerülnek, de életútjuk során a befektetés megtérül:
  • Szoláris vízmelegítő (ha lakóingatlanunk megfelelő tájolású)
  • Hőszivattyús vízmelegítő
  • Gáz esetében kondenzációs bojler
 • Vitassuk meg egy vízvezeték szerelővel, hogy mekkora vízmelegítőre van szükségünk.
 • Állítsuk 60°C-ról 50°C-ra a melegítés fokát, így 10%-kal csökken a vízmelegítés költsége – és a felhasznált energia mennyisége.
 • Rendszeresen vízkövetlenítsük a bojlert.
 • A vízmelegítőket úgy szereljük fel, hogy a használat helyéhez a lehető legközelebb legyenek. Minél hosszabb a vízcső, annál több hő vész el.
 • Szigeteljük a melegvíz csöveket, ezzel is csökkentve a hőveszteséget (és így a felhasznált energia mennyiségét).
 • Fontoljuk meg a vízmelegítő szigetelését is, amely csökkentené a tartály falain át távozó hő mennyiségét.
 • A csöpögő csapokat javítsuk meg.
 • Amennyiben a melegvizes helyiségek messze vannak egymástól, a központi melegítésnél hatékonyabb, ha két vagy több kisebb vízmelegítőt szereltetünk be.

FÜRDÉS, TISZTÁLKODÁS

Szappanok, tusfürdők, samponok

 • Használjunk környezetbarát és állatokon nem tesztelt termékeket, natúr- és biokozmetikumokat, pl. Lush, Faith in Nature, Tulasi.
 • A legjobb, ha magunknak készítünk ápoló krémeket, szappanokat: a gyógyfürdőtől és gyógyszappantól kezdve a masszázsolajon át az arckrémekig minden elkészíthető házilag is! (ötletek: Nagymama házipraktikái (Reader’s Digest, 2002))

not tested on animals

Fogmosás

Fogkrémből annyiféle van, mint csillag az égen, és ha hiszünk a reklámoknak, mindegyik a lehető legfehérebbre és legtisztábbra varázsolja fogainkat. Íz, ár és friss lehelet – ezeket a szempontokat nézzük, amikor választunk. A dobozon felsorolt összetevőket már kevésbé kutatjuk. Pedig a fogkrémekben előforduló vegyi anyagok gyakran károsabbak a fogainkra nézve, mint a napi menü. Kutatások pl. kimutatták, hogy a fogkrém fő alkotórésze, a fluorid, ami kis mennyiségben hasznos az emberi szervezet számára és jó a fogzománcnak, a nyálkahártyán keresztül nagy mennyiségben felszívódva vagy lenyelve súlyos problémákat okozhat - a fogkrémek pedig rengeteg fluoridot tartalmaznak.

A fluorid nem az egyetlen káros összetevő, számos lassan ható mérget találunk a tubusban! (ld. http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/987)

Mit tehetünk?

 • Szerezzünk be fluorid-mentes fogkrémet, de ezeknek is érdemes megnézni a címkéit vásárlás előtt, pl.
 • Még jobb megoldás, ha mi magunk készítünk fogkrémet, kizárólag természetes alapanyagokból. Használjuk a természet adta egyszerű, de hatékony alapanyagokat, mert ezek a legkiválóbbak a száj és a fogak higiéniájának megőrzésében is.
  • Fogpor narancsból és borsmentából (erősíti a foghúst, és fogínysorvadás esetén is sikeresen alkalmazható). Hozzávalók: 40g (vegyszermentes) narancshéj, 30g szárított borsmentalevél, 10g tengeri só. Lereszeljük egy megmosott narancs héját, egy éjjelen át szárítjuk. Másnap hozzákeverjük a szétmorzsolt borsmentaleveleket és a sót. Jól záródó porcelántégelybe vagy csavaros tetejű üvegbe töltjük. Fogmosáshoz a megnedvesített fogkefére teszünk a fogporból.
  • További fogpor és fogkrém receptek: Nagymama házipraktikái (Reader’s Digest, 2002).
 • Jó tudni, hogy a zöld tea nem csak finom, de természetes fogápoló is, amely fluorid tartalma révén védelmezi fogainkat, pusztítja a fogak szuvasodásáért felelős kórokozókat, és a mesterséges készítményekkel szemben nem lehet túlzásba vinni fogyasztását - egy csésze tea fél mg-ot fluoridot tartalmaz (egy tubus fogkrém fluoridtartalma általában ennek hússzorosa). (Forrás: http://fogorvos.origo.hu/20090618-zold-tea-hatasa-fogainkra.html)
 • Fogmosás közben semmiképp ne folyassuk a vizet! Használjunk poharat, vagy nyissuk-zárjuk a csapot szükség szerint.

TAKARÍTÁS, DUGULÁSOK

A fürdőszoba takarítása megoldható teljesen vegyszermentesen, bio tisztítószerekkel (L’Abre Vert ,Almawin, Ecover, Sodasan, Sonett) vagy az alábbi természetes anyagokkal.

 • Vízkő ellen tömény, 20 százalékos ecetet használjunk, szivaccsal oszlassuk el a kívánt felületen (csaptelep, WC).
 • Súroláshoz kiváló a mosószóda, ami általános tisztítószerként is alkalmazható. Használhatjuk hígítás nélkül, vagy meleg vízben oldva (1liter vízbe 1 evőkanál szóda).
 • A dugulásokat elkerülendő öntsünk egy maréknyi mosószódát (esetleg egy kis ecetet) a lefolyóba és öblítsük le forró vízzel.
 • A penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, majd ecettel vagy citromlével.
 • Azoknak, akik tisztán szeretnének látni, íme egy, a tisztítószerek gyártóit összehasonlító táblázat: http://cegmerce.tudatosvasarlo.hu/index.php?modul=cegrangsor&termekcsoport=16

WC

A WC öblítésével naponta átlag 45 liter vizet használunk el fejenként, egy lehúzás nagyjából 10 liter ivóvizet jelent. Egy rosszul záró bója miatt a vécétartály több száz liter vizet is elereszthet egy nap alatt!

 • Szerezzünk be takarékos tartályt (3, 5, 7 literes)…
 • …vagy tartály helyett szereljünk fel csapot, így szabályozható lesz az öblítésre használt vízmennyiség.
 • Úszóbójás vécétartály esetében az úszó karját meghajlítva feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint áll be.
 • Víztakarékos vécéöblítőt készíthetünk, ha a kézmosó lefolyócsövét Y idommal bekötjük a vécé víztartályának levezető csövébe. Öblítésre kiváló a fürdés során felfogott víz is.
 • WC-papírnak megteszi az újrahasznosított, nem fehérített vagy színezett, szagtalan papír! A kéztörlő textil legyen, ne papírtörlő.
 • Kertes házban fontoljuk meg komposzt WC felállítását. Rengeteg vizet megtakaríthatunk és friss, tápanyagban gazdag komposzttal is el leszünk látva. ( Forrás: www.evergreen.edu)

kerti komposzt wc

ILLATOSÍTÁS

Mesterséges légfrissítők helyett használjunk magunk készítette potpourri-t!

Íme egy recept nyári illatokból: Hozzávalók: 200g levendulavirág, 120g citromcserjelevél, 50g jázminvirág, 1 evőkanál porított nőszirom, 1 evőkanál őrölt fahéj, 3 csepp levendula-illóolaj. A növényeket és a fűszereket összekeverjük, az illóolajat rácsöpögtetjük. Használat előtt egy ideig lezárva hűvös helyen tároljuk. (Forrás: Nagymama házipraktikái (Reader’s Digest, 2002))

FÉNYEK

A fürdőszoba világosabb lesz, ha világos árnyalatú csempével burkoljuk, és világos színű szaniterekkel rendezzük be.

A nagy tükör is világosabb összhatást ér el, és tágítja a teret.

Ha szerencsések vagy előrelátóak vagyunk, normál ablakos fürdőszobát választunk, vagy terveztetünk, így napközben nem kell a lámpát égetni. A szellőzés is egyszerűbb az ablakon át, így nem kell külön szellőzőrendszert kiépíteni a vízpára kiengedéséhez. Senki nem lát be, ha függönnyel, üvegtapétával, rolettával takarjuk az ablakot.

További felhasznált és ajánlott irodalom

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:50
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:15
Utoljára módosítva: Medgyasszay Péter, 2010.01.03. 17:54


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!