Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Dolgozószobák környzettudatos használata
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Bútorok
  Építészeti tervezés
  Fenntartható ház
  Fűtés
  Hűtés
  Ismeretterjesztés
  Környezetbarát ház
  Környezetvédelem
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
  Ökológikus építészet
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Dolgozószobák környzettudatos használata

Egyre gyakoribb, hogy lakásainkban dolgozószobát vagy irodát alakítunk ki, szükségből (hiszen valamelyik családtag otthonról dolgozik), vagy kényelmi szempontból (hogy ügyeinket nyugodtan intézhessük, a számítógépeket és a kapcsolódó eszközöket egy helyiségbe helyezzük el). Mindenesetre mindenekelőtt, érdemes elgondolkodni azon, vajon, mindenképp szükség van-e egy ilyen helyiségre és ennek elektronikai felszerelésére. Ha már létrehoztunk egy ilyen kuckót, valószínű akaratlanul is gyűlnek majd itt a hasznos és kevésbé hasznos elektronikai eszközök.

Tartalom

Fűtés/hűtés, világítás

 • Amennyiben egy külön helyiséget tartunk fent, tervezzük ezt annak megfelelően, hogy mire és mennyit fogjuk használni. Sok fényt igénylő tevékenység (pl. kétimunka) esetén előny, ha déli, délkeleti fekvésű, és nagy ablakokkal ellátott, így a munka ideje alatt besüt a nap. Ezzel a kedélyünk is javul, és fűtési energiát is spórolunk. Amennyiben azonban alapvetően irodai munkát végzünk a dolgozószobában előnyösebb a keleti, vagy nyugati tájolás, amelyben a nap időszakosan átjárja a helyiséget, de lehetőség van egyenletes fényviszonyok mellett is dolgozni. Művészeti tevékenységek esetén (pl. szobrász, festő) kifejezetten előnyös az északi tájolás, amikor mindig egyenletes fényviszonyok mellett lehet dolgozni.
 • Megfelelő tervezéssel kerüljük el a légkondicionáló használatát. Ültessünk az ablak közelébe lombhullató bokrot, fát így nyáron árnyékol majd, télen pedig beengedi a napfényt és ezzel együtt a meleget. Ha a nap a dolgozószoba ablakán tűzne be, inkább sötétítsünk és/vagy helyezzünk napernyőt, árnyékolót az ablak fölé. Sok olyan könnyen felszerelhető, használható roló kapható, ami a fényt beengedi, de mégis tökéletesen árnyékol. Gondoljuk meg, nem elég-e egy ventillátor a levegő mozgatására.

árnyékoló

 • Egy iroda jellegű helyiség levegője igen hamar elhasználódik. Ha sokat tartózkodunk egy kisméretű helyiségben, zárt ajtóknál, kellemetlenné, állott szagúvá válhat a levegő, és gyorsan elhasználódik az oxigén. A bekapcsolt gépek (főleg a fénymásolók, nyomtatók) is „rontják a levegőt”. Ezért különösen fontos, hogy a munkába feledkezve is eszünkbe jusson gyakran, hatékonyan szellőztetni, vagy akár nyitott ablakoknál dolgozni. Hideg időben rövid ideig szellőztessünk, így csak a szobalevegő hűl le, de a bútorok felülete nem, s a szellőztetés befejezése után sokkal kevesebb energia kell az eredeti hőmérséklet eléréséhez.
 • Fontos a megfelelő minőségű világítás. Elsősorban használjuk ki a természetes napfényt, nagy ablak(ok)kal.
 • Legyen az dolgozószobának egy általános, központi világítása, mely elég erős fényű, ha pl. szerelni, takarítani, rendezni kell. Itt használjunk nagyobb (15-25W-os) energiatakarékos égőt. Minden munkafelülethez (ha több is van) tartozzon egy-egy helyi, kis erősségű lámpa. Kerüljük az olyan lámpatesteket, amelyekbe csak halogén égő szerelhető, mert ez sok energiát pazarol, és a szemünknek sem jó. Már kapható kereskedelmi forgalomban is olyan asztali lámpa, ami LED égőkkel működik. Bár a mai modellek viszonylag gyenge fényük miatt még nem javasoltak irodai munkákhoz, várhatóan, hamarosan megfelelő minőségű termékeket tudunk majd beszerezni. Ezek energiafogyasztása minimális, égőt pedig gyakorlatilag sose kell benne cserélni.

LED asztali lámpa

 

Elektromos berendezések

Amennyiben irodai funkciót ellátó dolgozószobánk van, valószínűleg, megtalálható benne egy-két (vagy több) számítógép, telefon, fax, nyomtató, fénymásoló, szkenner, és még számos további „megbújó” áramfogyasztó is, pl. router, wifi, set-top-box, ilyen töltő, olyan töltő, a sor végtelen. Amennyiben nincs külön iroda a lakásban, ezek egy része akkor is nagy valószínűséggel megtalálható lakásunkban.

Beszerzés

 • Mindenekelőtt értékeljük, hogy tényleg szükség van-e minden egyes elektronikai eszközre az irodánkban. Ha pl. havonta 1-2-szer használunk másolót, valószínűleg jobban megéri szalonban másolni, mert ez nekünk is olcsóbb, jobb minőségű, és jóval környezetbarátabb.
 • Ugyanígy, a nyomtatóba beszárad a festék, ha ritkán használjuk. Ennek pótlása nem kis költség, és sok káros anyagot termelünk feleslegesen, ha beszáradás miatt vagyunk kénytelenek kidobni a festéket.
 • Csak ha tényleg szükségünk van többféle funkcióra, akkor vegyünk multifunkciós gépet, amely, pl. tud másolni, nyomtatni és faxként is működik, így takarékoskodhatunk a készenléti energiahasználattal, helykihasználással. Egyébként zavaró lehet, ha egy funkció elromlik, és az egész gépet szállítani, javítani kell. Vegyük figyelembe, hogy a felesleges extra funkció miatt több műanyag, veszélyes anyag, víz, energia került felhasználásra a gép gyártásánál. Jó hír azonban, hogy Magyarországon létezik Környezetbarát Termék Védjeggyel rendelkező ilyen masina! (adatbázis ld. http://www.kornyezetbarat-termek.hu/)
 • Monitor vásárlásánál két fontos szempontot vegyünk figyelembe. Egyrészt az energiafelhasználás (bekapcsolt, készenléti és kikapcsolt állapotban), másrészt az egészségügyi vonatkozás (elektroszmog, állíthatóság, ergonómia). A monitorokat nem kötelező termékjellel, energia címkével ellátni, mégis keressük az alábbiak valamelyikét, mert ezek irányadóak lehetnek:
  • MPR II – Svéd ajánlás és szabvány az alacsony frekvenciájú mágneses és elektromos mezőre és az elektrosztatikus potenciálra vonatkozóan.
  • TCO 1992 – Elektromos sugárzásra, mágneses mezőre vonatkozó svéd előírás. Alacsonyabb sugárzási szintet engedélyez, mint az MPR II.
  • TCO 1995 – Svéd előírás, ergonómiai, sugárzásvédelmi és környezetvédelmi követelményeket is tartalmaz. Magában foglalja a TCO 1992-t is.
  • TCO 1999 - a TCO 1995 továbbfejlesztett változata, amely kötelező és ajánlott jellemzőket is tartalmaz.
  • EN 29241-3/ ISO 9241-3 Nemzetközi ergonómiai szabvány a kijelző berendezésekre vonatkozóan. Villogásmentességet, kontrasztra vonatkozó előírásokat is tartalmaz. 1997. január 1-től kötelező Európában.
  • EPA – csillag Az EPA (Environmental Protection Agency) által kidolgozott szabvány az irodai gépek energiafogyasztására vonatkozóan.
  • Európai „Energy Star”, mely az amerikai mintára kialakított szabvány az irodai gépek energiafogyasztására vonatkozóan.
TCO logo
Energy Star logo energetikai besorolás
TCO logo

EPA logo

Termékek energetikai besorolása
 • Habár sokszor nehéz információt szerezni, hogy mennyire (vagy mennyire nem) környezetbarát a megvásárolandó gép, használjuk a könnyen elérhető adatbázisokat.
  • Az EU Energy Star portálja az megadott igényeknek megfelelően mutatja meg a legkisebb energiaigényű számítástechnikai cikkeket: http://www.eu-energystar.org/en/database.htm
  • A „kék angyal” és az EU környezetbarát termékjel adatbázisában kikereshetjük, hogy a megvásárolandó berendezések környezetbarátak-e:
 • Az elhasznált számítógépeket, irodai eszközöket kezeljük veszélyes hulladékként, gondoskodjunk ártalmatlanításukról vagy újrahasznosításukról. A kereskedők ezeket kötelesek visszavenni.

 

Használat

 

 • Talán „szájbarágosan” hangzik, de természetesen kapcsoljuk ki azokat a gépeket, amiket nem használunk, még egy ebéd idejére is. A monitor képernyővédőjének aktiválása helyett kapcsoljuk ki, mivel valójában ez nem spórol energiát, sőt, gyakran többet fogyaszt a használata, mint amúgy a képernyő bekapcsolt állapotban.
 • Használjunk kapcsolós hosszabbítót, így több gépet egy mozdulattal tudunk áramtalanítani, és jelentős készenléti áramfogyasztástól megszabadulni (ez lehet akár a háztartás villamos energia felhasználásának 3-10%-a is). Kössük azokat a gépeket egy hosszabbítóra, amelyeket hasonló mértékben használunk. Pl. a számítógépet a monitorral együtt. Viszont a szkennert már külön, olyan eszközzel csatlakoztassuk, amit szintén ritkán használunk, így ezek többnyire nem kerülnek áram alá.
 • A festékkazetták újratöltésével – szakszerűen vagy sajnos szakszerűtlenül – ma már számtalan cég foglalkozik, ezek azonban nem minden típus visszavételét vállalják. Mindig több cégnél érdeklődjünk a lehetőségekről. Sajnos, az újratöltött vagy újragyártott festékkazetta különböző minőségű lehet, attól függően, hányszor volt előtte újratöltve, és milyen tintát illetve alkatrészeket használnak a folyamat során. A tintasugaras nyomtatókhoz használt festéktartályokban a nyomtatófejek károsodhatnak, ezért maximum 3-5 alkalommal tölthetők újra.
 • A különböző számítógépek számára készült tisztítóeszközöket körültekintően kell kiválasztani és takarékosan használni. Ahol lehet, kerüljük a vegyszereket, használjunk inkább puha rongyot, vagy mikroszálas textíliát.

 

Papírhasználat

 

A papírgyárak igen jelentős energia- és vízfelhasználók, a gyártás során jelentős mennyiségű szennyvíz keletkezik. A papírgyártás fontos nyersanyaga az értékes fa, miközben az irodai papírfelhasználás következtében rengeteg hulladék keletkezik. Mivel a papírt csak néhányszor lehet visszaforgatni, újrafeldolgozni, ráadásul Magyarországon az újrapapír gyűjtése sem 100%-osan megoldott, a papír a hulladéklerakókban gyakran megtalálható összetevő.

 • Ebből következik, természetesen, hogy elsődleges feladatunk, hogy minél kevesebb papírt használjunk. Minden esetben mérlegeljünk, ha másolni, nyomtatni készülünk, nem lehet-e ezt elkerülni. Figyeljünk oda erre a munkafázisra, hogy ne kelljen hiba miatt többször is (feleslegesen) valamit kinyomtatni, másolni.
 • Használjuk az egyik oldalon már nyomtatott/írott papírt is, ilyet ne dobjunk a szemétbe. Válasszunk olyan nyomtatót, ami képes kétoldalasan, füzetformátumban is nyomtatni (és ezt jól bírja).
 • Vásároljunk olyat papírt, amit környezetbarát technológiával állítottak elő: használt papírból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származót. Az FSC jelölés arra utal, hogy a papír gyártásához használt fa a fenntartható erdőgazdálkodás alapelveit figyelembe vevő ültetvényről került ki. A „Kék angyal” és „Északi hattyú” jelek alatt általában feltüntetik, hogy a papír milyen szempontból környezetbarát. Például azért, mert újrapapírból készül, vagy a gyártási folyamat energia és anyagtakarékos. Keressük ezeket az ökocímkéket, amikor vásárolunk.

fsc logoKék angyal logoészaki hattyú

 • A papír fehérítéséhez klórt használnak, ami erősen környezetszennyező. Olyan papírt vásároljunk, melynek gyártása során nem vagy kevés klórt alkalmaztak, az alábbi jelölések szerint:
  • ECF „elemental chlorine free” – olyan papír, amelynek fehérítéséhez nem használtak elemi klórt;
  • TCF „totally chlorine free” – olyan papír, amelynek fehérítéséhez egyáltalán nem használtak klórvegyületeket;
  • PCF „processed chlorine free” – olyan újrapapír, amelynek gyártásához használt újrapapír előállításakor sem használtak klór vegyületeket.
  • Sokszor hivatkozott probléma, hogy a nyomtatók nem tudják kezelni az újrapapírt. Szerencsére kapható már olyan nyomtató, illetve olyan környezetbarát papír, melyek használata semmiben sem rövidíti meg a nyomtató életét és nem rontja a nyomtatás minőségét (ilyenek pl. a www.zoldbolt.hu által forgalmazott termékek).
  • A papírhulladékot gyűjtsük külön (ide értve a szórólapokat, újságokat), és szelektív gyűjtőben helyezzük el. Ha munkahelyünkön van irodai papírgyűjtés, szállítsuk be az otthon keletkezett „fehér” papírhulladékot, mivel az ebből készített újrapapír sokkal kevesebb energiát, vizet, fehérítést igényel a gyártás során, mint a vegyes papírból készült.
  • Ugyan nem a dolgozószobába érkezik, de elképzelhető, hogy itt gyűlik össze a rengeteg postai levélszemét és szórólap, mely sokunk életét megkeseríti (és itt nem csak arra gondolunk, aki kapja, hanem arra is, aki feleslegesen kifizeti, kinyomtatja, szétosztja), és a háztartási papírhulladék tetemes részét képezi. Mivel, sajnos, a jogi védelem Magyarországon még nem megoldott, próbálhatunk úgy védekezni, hogy postaládánkra kiírjuk, hogy nem kérünk ilyen szórólapot, illetve társasházak esetén egy közös gyűjtőt helyezünk ki, így, akit érdekel az el tudja venni az őt érintő hirdetési újságot. Emellett a direkt marketing ellen védekezhetünk úgy is, hogy a Központi Nyilvántartóban és a telefontársaságoknál titkosítjuk adatainkat. A nyereményjátékoknál jellemzően aláírásunkkal is felhatalmazzuk a hirdetőket arra, hogy megtöltsék postaládánkat a reklámleveleikkel, ezt fontoljuk meg, hogy megéri-e.
  • Az irodában használt iratrendezők, mappák legyenek környezetbarát kartonból vagy fából.

 

Bútorok, díszítés

 

 • A dolgozószobában érdemes néhány növényt elhelyezni. Igaz, ezek jelentősége nem az oxigéntermelés (kísérletek azt mutatják, hogy a szobanövényekkel elérhető említésre érdemes mértékű levegőjavulás illuzórikus: az esőerdők növénysűrűségét kéne létrehozni). Ugyanakkor a növények hangulatjavító hatása, stresszoldó képessége, és a megfelelő páratartalom biztosítása miatt mégis érdemes elhelyezni egy párat az irodában.
 • Egyes növények képesek bizonyos mérgező anyagok, például a formaldehid, benzol és szén-monoxid koncentrációjának nagymértékű csökkentésére. A filodendron és a klorofiton kitűnnek károsanyag-megkötő képességükkel. Erről további információkat olvashatunk a Nappali fejezetben.
 • Mint minden más esetén, növényvásárláskor is érdemes odafigyelni, hogy honnan származik az, amit megvásárolunk. Cél, hogy a virágiparban eltűnjön a túlzott rovar- és féregirtó használat, vagy kiskorú munkaerő alkalmazása. Sajnos, még nincs egységes szabályozás, így nehéz lehet kideríteni, hogy vajon a megvásárolandó növény „környezetbarát-e”. Az FFP (Fair Flowers and Plants) tervezet egy holland kezdeményezés, mely jelölné a megfelelően kezelt növényeket. Sajnos, Magyarországon még nem használatos a termékjelük.
 • A bútorok kiválasztásáról további hasznos információkat találunk a Gyerekszoba és Nappali fejezetekben.

FFP logó

 

Egyéb irodai eszközök

 

Bármilyen irodai terméket is szerzünk be, mindig igyekezzünk a környezetbarát változatot előnyben részesíteni. Azaz:

 • tartós és ne egyszer használható, eldobható termékeket vegyünk,
 • válasszunk cserélhető betétes tollakat,
 • újratölthető filceket, kihúzókat vegyünk,
 • vizesbázisú és ne szerves oldószereket tartalmazó ragasztókat, hibajavítókat válasszunk,
 • kerüljük a lakkozott ceruzákat, valamint a PVC borítású irodaszereket,
 • iskolás gyermekeinknek is ilyen termékeket válasszunk, és újrapapír füzeteket vegyünk.

 

Irodai veszélyes hulladékok

 

Otthoni irodánkban is keletkeznek veszélyes hulladékok: pl. már nem használatos DVD, CD, elhasznált tinta- vagy nyomtatópatron. Gondoskodjunk külön gyűjtésükről! A lakossági hulladékudvarokban le tudjuk adni őket.

 

További információ:

 

Antal O. -Vadovics E. (2005) Zöld iroda kézikönyv. KÖVET-INEM Hungária, Budapest

GreenDependent Egyesület (2008) Klímabarát otthonok. Letölthető: http://www.greendependent.org

Veszélyes anyagok a háztartásban: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tematikus oldala, sok hasznos információval: http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/cd_html/veszhull.htm

REMODECE projekt leírás és eredmények: http://www.isr.uc.pt/~remodece

http://www.zoldbolt.hu

http://www.humusz.hu/hirek/mit-tehetek-hogy-kevesebb-legyen-otthonomban-szemet/4037

http://www.eu-energystar.org/en/database.htm

http://www.fairflowersfairplants.com/home-en.aspx

http://www.azenirodam.hu/20090818/novenyek_az_irodaban_a_komfortos_munka_erdekeben

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:50
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:15
Utoljára módosítva: Medgyasszay Péter, 2010.01.03. 17:54


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!