Ön itt áll: Főoldal Leírások Épület Épületek környezettudatos használata Barkácsolás, javítás
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Csináld magad
  Ismeretterjesztés
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Barkácsolás, javítás

Tartalom

 

A fogyasztói társadalom elfoglalt tagjaként jellemzően nem érünk ár, hogy az elromlott, használhatatlanná vált termékeket megjavítsuk, megjavíttassuk, vagy mi magunk barkácsoljunk használati tárgyakat a bolti helyett.

Kinek van ideje zoknit stoppolni a napi hajtás után? Inkább veszünk 5 újat és a csöpögő csaphoz is szerelőt hívunk, ahelyett, hogy egyszer nekiállnánk és végére járnánk magunk a problémának. Pedig lehet, hogy csak ricnit kell cserélni – de tudja valaki, mi az a ricni?

A környezet szempontjából csakis jót teszünk, ha nem újabb vásárlással oldjuk meg a zokni-problémát, és nem szaporítjuk az égetőbe vagy lerakókba kerülő hulladékhegyeket megjavítatlan dolgainkkal. Anyagilag is jobban járunk, ha a kisebb javításoknak nekiveselkedünk, és a rengeteg vizet pocsékoló csöpögő csapunkhoz pl. veszünk egy 40 forintos (!!) műanyag ricnit (azaz egy recés műanyag takarósapkát, ami a vizet megeresztő forgatógombot rögzíti a csaptengelyre) a jóval drágább szerelőhívás helyett.

BARKÁCSOLÁS

Sok dolgot magunk is elvégezhetünk a ház körül, ráadásul általában rövidebb idő alatt, mint gondolnánk.

 • Eldugult lefolyó, csöpögő csap megjavítása, polc felfúrása, szobafestés, kerítésfestés, ablakkeretfestés – mind olyan lakás-karbantartó tevékenységek, amelyekre bárki képes, csak egy kis idő, kíváncsiság és elszántság szükségeltetik. Ha magunknak dolgozunk, a felhasznált anyagokat is mi választhatjuk meg, ld. hogy milyen felületkezelő szert kenünk a fára.
 • Merjünk kérdezni, a barkácsboltokban és a szomszédban is szívesen adnak tanácsot az amatőr szerelőknek! De kérdezhetünk az Interneten is a nálunk tapasztaltabbaktól, pl. az alábbi oldalon: http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas
 • Fontos! Sok probléma kis odafigyeléssel megelőzhető, ld. rendszeres vízkövetlenítés mellett ritkábban szorul szerelésre a csap, és ha havonta egyszer leöntünk 2liter szódás vizet a lefolyóba, dugulástól sem kell tartanunk (2l vizet, 3 evőkanál szódával forraljunk fel és öntsük a lefolyóba).
 • Az alkotó kedvű barkácsolók készíthetnek madáretetőt, postaládát, gyerekjátékot, polcot, ajándéktárgyakat stb.
 • A Csináld Magad Könyvek sorozatban szinte minden építeni-, szerelni-, javítanivaló területre találunk szakmai útmutatást – http://www.csinaldmagad.com
 • Rengeteg barkácsüzletet találunk a http://barkacs.lap.hu oldalon.

EGYÉB JAVÍTÁSOK

 • Nem kell kidobni azonnal mindent, ami eltörött, elavult, kilyukadt! Fedezzük fel újra a tűt és cérnát, a stoppolófát, a ragasztót és a csavarhúzót...
 • Ha végképp nem érünk rá vagy nem értünk hozzá, irány a cipész, szabó, cipzáras, esernyőjavító stb.
 • A mesterembereket megtaláljuk a helyi lapban, hirdetésekben vagy az alábbi oldalon: http://javitomuhelyek.humusz.hu/.

SZERSZÁMOK, KISGÉPEK, VEGYSZEREK

Fontos, hogy

 • jó minőségű szerszámokat vásároljunk az otthoni készletbe - az olcsó nem biztos, hogy sokáig fog tartani,

wrench

 • mielőtt beszereznénk egy drágább, de viszonylag ritkán használt szerszámot, gépet, kérdezzük meg a családot, barátokat, szomszédokat, nincs-e nekik egy kölcsönvehető - ha nekik nincs, kisgépkölcsönző is sok településen található,
 • amennyire lehet, kerüljük a vegyszerek használatát – ha ez nem lehetséges, figyeljünk oda, hogy az oldószeres ragasztókat, vegyi alapú festékeket, tisztítószereket az előírásoknak megfelelően, gyújtólángtól távol, gyermekektől elzárva tároljuk.

Vannak kellékek, amelyeket mi is elkészíthetünk! Ilyen például a házilag készült, textilhez, papírhoz használható vízálló ragasztó receptje is. Hozzávalók (1,5 dl-hez): 6 evőkanál víz, 3 evőkanál vagy 2 lap zselatin, 2 evőkanál ételecet, 2 teáskanál glicerin. Kis lábosban forraljuk fel a vizet, majd vegyük le a tűzről. Keverjük bele a zselatint, várjuk meg, míg feloldódik, majd adjuk hozzá az ecetet és a glicerint. Az elegyet alaposan kavarjuk fel, végül hagyjuk kihűlni. A ragasztót még melegen kell felhasználni. Zárt edényben hónapokig is eláll, de néhány nap múltán megkocsonyásodik, újabb használat előtt tehát fel kell melegíteni. (Forrás: Barkácsolás természetesen, Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata, htttp://www.kothalo.hu)

Vegyszermentesen!

A falak, burkolatok és berendezési tárgyak festése, lakkozása számos kockázatot rejt magában mind az egészségre, mind a környezetre nézve. A festékek, pácok, lakkok, olajok és ragasztók nagy arányban tartalmaznak illékony szerves vegyületeket és szerves oldószereket, amelyek lassan párologva folyamatosan szennyezik a lakás levegőjét. Ezért válasszuk környezetbarát változataikat, ötleteket bőven találunk a http://fenntarthato.hu/epites/termekek adatbázisában is!

A régi festéket lehetőleg ne oldószerrel, hanem dörzspapírral, drótkefével, spaklival távolítsuk el. A faanyagok felületkezelésére alkalmas szerek összetevői többnyire olajok, legfontosabb közülük a lenolaj. A lenolajkence az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és leginkább környezetkímélő, önmagában is kiváló felületkezelő szer. (Csináld magad! - Felületkezelési ötletek a KÖTHÁLÓ-tól)

Viaszbevonat csiszolt fára - A viaszréteggel történő bevonás a bútorok, hajópadlók, parketták talán legrégibb felületkezelési eljárása. Az alábbi igen tartós, víztaszító bevonat hatékonyan óvja a fafelületet a karcolódástól. Hozzávalók (5 dl-hez) 4-5 m2 felülethez: 1,5 dl terpentin és 30 dkg viaszreszelék. Melegítsük meg gőz fölött a terpentint, adjuk hozzá a viaszreszeléket és kavargassuk, amíg a viasz fel nem olvad. Ezután a keveréket vegyük le a tűzről, öntsük edénybe, és várjuk meg, míg kihűl. Ha a viasz túlságosan megszilárdulna, tegyük újra gőz fölé és adjunk hozzá egy kevés terpentint. Figyelem! A szer gyúlékony anyagokat tartalmaz, ezért óvatosan bánjunk vele, ne forrósítsuk fel túlságosan, és ügyeljünk rá, hogy ne loccsanjon forró felületre!

RÁGCSÁLÓK, ROVAROK A LAKÁSBAN

Jellemzően vegyszerért nyúlunk akkor is, amikor hívatlan vendégek érkeznek a házba és elkezdik felfalni a kamra tartalmát, motoznak a kanapé mögött, fészket raknak a könyvespolc hátuljában, rohangálnak a konyhapulton vagy épp a kertet forgatják fel. Mielőtt kiadnánk egy csomó pénzt a garantált eredményt ígérő vegyi rovarölőkre, próbáljunk ki egyszerű, az egészségünkre és a környezetre ártalmatlan, generációk óta használt riasztó és rovarirtó szereket.

 • Ne bántsuk a pókokat, éjjeli lepkéket – semmiféle kárt nem okoznak, sőt, a pók hasznos a legyek ellen!
 • A megfelelő szer kiválasztása előtt állapítsuk meg, milyen rovarral, rágcsálóval állunk szemben, így lehetünk csak igazán hatékonyak.
 • Általánosan érvényes szabály, hogy az élelmiszereket jól lezárva tároljuk, és igyekezzünk a kártevők bejutását megnehezíteni az ablak- és ajtórések, repedések betömésével.
 • Mindkét fél jól jár, ha a problémát vegyszermentes állatriasztóval oldjuk meg. Ma már kaphatóak ultrahangos, elektromagnetikus vagy illatanyagokkal távol tartó, kiemelkedően jó hatékonyságú állatriasztó termékek, amelyek a kártevőket a falból is eltüntetik, legyen szó hangyáról, egérről, bolháról, patkányról stb., de létezik vakondriasztó füstölő is! (www.harps.hu)

Néhány házi recept:

Hangya

 • Megelőzésképp tegyünk szegfűszeget az ajtókhoz, ablakokhoz,
 • a hangyák a paradicsomlevél, a friss turbolya és a levendula szagát sem szeretik,
 • csapdának tegyünk ki cukorral megszórt szivacsot vagy oldjunk fel 1 evőkanál cukrot és 2 evőkanál élesztőt fél liter vízben, tegyük lapos tálkákba és rakjuk szét a házban,
 • a hangyautakat szórjuk be sóval, mésszel vagy sütőporral.

Légy

 • Az ablakpárkányra tegyünk paradicsom-, ricinus- vagy bazsalikomnövényt, hogy a legyek ne jöjjenek be a házba,
 • akasszunk ki több helyre menta- és levendulacsokrokat.

Darázs

 • Csapdába ejthetjük a darazsakat, ha negyed liter vízben feloldunk 1-2 evőkanál mézet, majd 2cl ecettel együtt szűk nyakú, sötét üvegbe töltjük.

Csótány

 • a csótányok kámforral kiűzhetők a lyukakból és résekből, amiket aztán alaposan be kell tapasztani,
 • egy sörrel átitatott rongy kiváló csapda, nagyanyáink a „teltházas” rongyot forró vízbe tették.

Moly

 • Tegyünk levendulát vagy bodzavirágot kis pamutzsákba és tegyük a ruhásszekrénybe.

Egér

 • Az egérfogó használata előtt próbáljuk meg őket elriasztani borsmenta- és kamillacsokrokkal vagy borsmentaolajos edényekkel.

A természetes bútorápolás, kárpittisztítás, illetve kártevő rovarok, rágcsálók elleni védekezés számtalan receptjét tartalmazza még a Nagymama házipraktikái című könyv is (Reader’s Digest, 2002), amelyet forrásként használtunk.

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.09.19. 16:50
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.15. 13:15
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2010.06.07. 13:19


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!