Ön itt áll: Főoldal Hírek Korlátozzák a megújuló villamos energia támogatását
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Korlátozzák a megújuló villamos energia támogatását

Szeptember elejétől hatályos az a jogszabály, amely kvótát vezet be a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatott mennyiségére.


Szeptember elejétől hatályos az a jogszabály, amely a megújuló energiaforrásból és a hulladékból, egyebek között a biomasszának minősülő faaprítékból előállított villamos energia "támogatható" mennyiségét, tehát a kötelező átvétel mértékét határozza meg - tájékoztatta Grabner Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) osztályvezetője az MTI-t.

A Magyar Energia Hivatal tájékoztatóját itt olvashatják.

A kvóta alkalmazásának célja az, hogy a megújuló energiaforrásból előállított kötelező átvételű villamos energia tavaly szeptembertől megemelt ára ellenére a korábbi feltételek alapján elindított beruházások megtérülési viszonyai ne változzanak, hanem csak az új beruházási döntések esetén legyen mértékadó a megemelt átvételi ár. A rendelkezés egy év haladékot adott a kötelező átvétel alá tartozó mennyiséget is tartalmazó engedély megszerzésére - jegyezte meg Grábner Péter.

A kvóta meghatározása néhány kisebb cég mellett négy nagyobb termelőt, a Mátrai Erőmű egyik blokkját, a Bakonyi Bioenergia Kft.-t, a pécsi Pannonpowert és az AES Borsodi Energetikai Kft-t érinti. Szeptember elsejétől csak az engedélyekben szereplő kvótának megfelelő villamosenergia-mennyiség tartozhat a kötelező átvétel alá, és fizethető érte a nagykereskedelmi árnál magasabb, támogatott ár.

A támogatást, az úgynevezett kompenzációs célú pénzeszközt (KÁP) a villamos energia árában mindenki megfizeti. Ez az összeg 2006 augusztustól kilowattóránként 2,07 forint. Ez teszi lehetővé egyebek között a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia kilowattóránként átlagosan 23,8 forintos átvételi árának finanszírozását is, miközben a közüzemi ellátásban alkalmazott villamos energia nagykereskedelmi ár átlagosan 13 forint kilowattóránként.

A MEH munkatársa arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy a második félévtől hatályos az a rendelet is, amely alapján a kötelező átvétel alá tartozó, december 31-e után üzembe helyezett kapcsolt erőművek esetében a kötelező átvételi ár 10 százalékkal alacsonyabb lesz a mindenkori hatályos árnál. Ez az intézkedés a túlzott beruházási kedv lehűtését célozza, ugyanis kapcsolt, azaz együttes villamos- és hőenergia-termelés esetén a villamos energia kötelező átvételi ára szintén támogatott, azaz meghaladja az átlagos nagykereskedelmi árat. A kötelező átvételről szóló rendelet egyébként 2010. december 31-ig hatályos.

A múlt évben a kötelező átvételű villamos energia mennyisége 51,5 százalékkal 4395,8 gigawattórára emelkedett, ami az összes hazai villamosenergia-termelés mintegy 13 százalékát adta. Ebből a megújuló villamos energia 117,5 százalékos éves emelkedéssel 1.726,9 gigawattórát tett ki, míg a kapcsolt energiatermelésből értékesített villamos energia mennyisége 26,5 százalékkal 2.567,4 gigawattórára nőtt.

A támogatás (a KÁP) összege 2005-ben 31,63 milliárd forint volt, ami közel kétszerese, 191,8 százaléka az egy évvel korábbinak. A KÁP-kifizetések az idei év első félévében 25 milliárd forintot tettek ki, az év egészében pedig a becslések szerint mintegy 52-55 milliárd forint lesz. A "KÁP-kassza" kezelője a MAVIR, amely a rendszerirányítási díjon keresztül szedi be a kereskedőktől, végső soron a fogyasztóktól, ezt az összeget.

A megújuló villamos energia részaránya az összfogyasztásból 2005 végére elérte a 4,5 százalékot, ami meghaladja az uniós csatlakozási tárgyalások során kialkudott, 2010-re vállalt 3,6 százalékos részarányt. Az EU eredetileg 11,5%-os arányt várt el Magyarországtól.

(MTI/Zöldtech)

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2006.09.18. 14:17
Készítette: Medgyasszay Péter, 2006.09.18. 13:15
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2006.09.18. 13:17


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!