Ön itt áll: Főoldal Hírek Energiatakarékossági Program – meddig ér a takaró?
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Energiatakarékossági Program – meddig ér a takaró?

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a 2008. évi Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) pályázattervezetének véleményezése kapcsán nagyobb mértékű lakossági támogatást sürget.


Különös tekintettel az energia-árak világszerte tapasztalható nagymérvű emelkedésére, országos - egyben elsőrendű lakossági - érdek, hogy az energia-megtakarítás hatékonyságát 2008-ban jelentős mértékben növeljék. Egyik fontos eszköze az energiatakarékossági pályázat, azonban véleményünk szerint a pályázati koncepcióban e cél nem kellő mértékben valósítható meg.

A piaci kereslet élénkítése és a lakossági megtakarítások növelés érdekében több támogatásra van szükség a lakossági energiatakarékossági beruházások terén. Olyan feltételrendszert kell kialakítani, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő érintett lakosság képes legyen a pályázatban résztvenni, és valóban megérje a beruházások elvégzése. Az egyértelmű visszajelzések ellenére, a tervezett 2008-as támogatási arány 15-25 %, amely alacsonyabb, vagy alig magasabb, mint az ÁFA.

A tervezet a legmagasabb támogatást a megújuló energia-felhasználásra javasolja. Véleményünk szerint inkább a meglévő rendszerek tömeges korszerűsítésére, és az abból származó azonnali energia-megtakarításra kellene a fő hangsúlyt helyezni. A hitelkonstrukció veszélyes: a lakosság jelentős része eladósodott, és egy újabb – bármely jó cél érdekében felvett - hitellel legyőzhetetlen adósságspirálba kerülhet!

A hatékonyság növelése érdekében javasoljuk a pályázat támogatási határainak megemelését egységesen legalább a 2006-os szintre (1/3-os támogatás), és a családok szociális helyzete szerinti támogatás megállapítását. A népességen belül a többgyermekes családjaink gazdasági helyzete az elmúlt évekhez képest romlott, (reáljövedelem csökkenése, tömeges munkahely elvesztése), ezáltal romlik a pályázatban való részvételi lehetőségük is.

A panelépületeknél a családok szociális helyzete szerinti differenciálásnak kiemelt jelentősége van. A szegényebb családok – önhibájukon kívül – megakadályozhatják a többiek energiatakarékossági programban való részvételét, mert műszakilag szükségszerű a programban való egységes részvétel.

A legmagasabb támogatást a panelépületek fűtéskorszerűsítésére javasoljuk, ezáltal lehet a leghatékonyabban gátat szabni a jelenlegi mértéktelen energiapazarlásnak. Ma a fűtési rendszer szabályozhatatlansága következtében a hőenergia az ablak nyitásával távozik, és ezt a pazarlást a lakók súlyos és aránytalan távfűtési díj formájában meg is fizetik.

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2008.02.01. 10:46
Készítette: Kovács Bence, 2008.02.01. 10:39
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2008.02.01. 10:46


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!