Ön itt áll: Főoldal Hírek Energiatakarékossági pályázat - NEP 2007
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Energiatakarékossági pályázat - NEP 2007

Letölthető a lakossági energia-megtakarítás támogatása, valamint a lakossági megújuló energiahordozó-felhasználás támogatása című pályázat kiírása és a pályázati útmutató. A pályázatot 2007. április 10-től postán lehet beadni.

A pályázat célja

Vissza nem térítendő támogatással és/vagy kedvezményes kamatozású hitellel járuljon hozzá:

A. A lakások energetikai korszerűsítése: az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóingatlanok energiamegtakarítást eredményező utólagos hőszigetelésére, nyílászáróinak utólagos hőszigetelésére, vagy cseréjére, a meglévő fűtési, illetve melegvíz-ellátási berendezéseinek korszerűsítésére irányuló beruházásokhoz.

B. A lakossági megújuló energiafelhasználás növelése: lakóingatlanok vonatkozásában a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásokhoz, a megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésével vagy biomassza, geotermikus energia, szélenergia, valamint szerves hulladékok felhasználásának növelésével, napkollektorok, illetve napelemek létesítésével.

Rendelkezésre álló forrás

A pályázat meghirdetésekor a vissza nem térítendő támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2,4 milliárd Ft. Kedvezményes kamatozású hitelre a „Sikeres Magyarországért” Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében 16 milliárd Ft.

Az elnyerhető támogatás mértéke

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15%-a, de lakásonként legfeljebb 265.000,-Ft.  A pályázat alapján a pályázó jogosulttá válik a „Sikeres Magyarországért” Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében történő hiteligénylésre. A hitel összege:

Támogatást kiegészítő hitel:

A)  Energiamegtakarítást eredményező beruházásnál a természetes személy, vagy a lakóközösség az állami támogatás mellett a költségek további részét hitelből fedezheti. A hitel mértéke 0-tól 85%-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 1.500.000.-Ft lehet.

B) Hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásoknál a természetes személy vagy a lakóközösség  az állami támogatás mellett a költségek további részét hitelből fedezheti. A hitel mértéke 0-tól 85 %-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 3.735.000.-Ft lehet.

Max. 100%-os hitel:

A)  Energiamegtakarítást eredményező beruházásnál a természetes személy, vagy a lakóközösség a költségek 100%-át hitelből fedezheti. A hitel mértéke 0-tól 100%-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 1.765.000.-Ft lehet.

B) Hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítésére irányuló beruházásoknál a természetes személy vagy a lakóközösség  a költségek 100%-át hitelből fedezi. A hitel mértéke 0-tól 100%-ig terjedhet, összege lakásonként legfeljebb 4.000.000Ft lehet.

A pályázat keretében elnyert vissza nem térítendő támogatás és hitel együttes összege nem lehet nagyobb, mint az elfogadott beruházási költség.

A támogatás és a hitel együttes összege energiamegtakarítást eredményező beruházásnál lakásonként legfeljebb 1.765.000.-Ft lehet, a megújuló energiaforrások használatának bővítésére irányuló beruházásoknál legfeljebb 4.000.000Ft lehet.

Egy pályázó energetikai korszerűsítésre és megújuló energia-felhasználás növelésére egyidejűleg is igényelhet vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes kamatozású hitelt, ez esetben az egyes pályázati támogatási és hitelösszegek összeadódnak.

A pályázók köre

 • természetes személyek,
 • lakásszövetkezetek
 • és társasházak (a lakásszövetkezet és a társasház a továbbiakban együttesen: lakóközösség).

Támogatható tevékenységek köre

A.) A lakások energetikai korszerűsítése esetén
 • 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek (homlokzatok, tetőterek, födémek) utólagos hőszigetelése,
 • 1994 előtt, hagyományos technológiával épült lakóépületek nyílászáróinak utólagos hőszigetelése, vagy cseréje,
 • hagyományos technológiával épült lakóépületek meglévő fűtési berendezéseinek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésre való cseréje,
 • hagyományos technológiával épült lakóépületek meglévő melegvíz-ellátási berendezéseinek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésre való cseréje.
B.) A lakossági megújuló energia-felhasználás növelése esetén
 • megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia, vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése,
 • biomassza-felhasználás növelése,
 • geotermikus energiafelhasználás növelése,
 • szélenergia-felhasználás növelése, nem villamos energia hálózatra történő termelés esetén,
 • szerves hulladék energetikai felhasználásának növelése,
 • aktív és passzív napenergia hasznosítás (pl. napkollektorok, napelemek létesítése),
 • megújuló energiával üzemelő alternatív, földgázt kiváltó berendezések létesítése,
 • hőszivattyú létesítése.

A pályázat benyújtása

A pályázatok benyújtása 2007. április 10-től lehetséges.

A pályázatot 1 eredeti és 2 másolati példányban kell benyújtani az alábbi címre:

Energia Központ Kht. NEP 2007; 1476 Budapest, Pf.: 288.

A pályázati felhívás, a pályázati formanyomtatvány és a pályázati útmutató, valamint a „Sikeres Magyarországért” Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az Energia Központ Kht. és a Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság internetes honlapjáról tölthető le.

A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban felvilágosítást a következő szervezettől kaphat:

A vissza nem térítendő támogatással kapcsolatos információk:

Energia Központ Kht. ügyfélszolgálata: (06-1) 456-43-02,  (06-1) 456-43-88, fax: (06-1) 456-43-01. Budapest, IX. Ráday u. 42-44., II. emelet 219.

Ügyfélfogadási idő: Hétfő, Kedd: 9.00 - 15.00, Szerda: 9.00 - 18.00, Csütörtök: 9.00 - 12.00.

e-mail: ugyfelszolgalat@energiakozpont.hu

A „Sikeres Magyarországért” Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogramról további tájékoztatás a 06-40-555-555 telefonszámon és a finanszírozó hitelintézeteknél kérhető.

A pályázatok elbírálása a pályázati dokumentáció részét képező Pályázati útmutatóban közzé tett szempontok alapján történik.

Letölthető dokumentumok

 1. NEP - 2007 PÁLYÁZATI CSOMAG (Pályázati felhívás, útmutató, adatlap) (1114KB)
 2. Mielőtt pályázni kezd: hasznos tanácsok (98KB)
Forrás: Zöldtech
Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2007.03.31. 13:03
Készítette: Medgyasszay Péter, 2007.03.31. 11:59
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2007.03.31. 12:03


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!