Ön itt áll: Főoldal Hírek Készül a nemzeti megújuló stratégia
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Készül a nemzeti megújuló stratégia

Már a Népszabadság cikke is foglalkozik a nemzeti megújuló energiahordozó-felhasználási stratégia tervezetére alkotott civil véleményünkkel. Február 23-ára pedig a GKM összehívta a Nemzeti Megújuló Kerekasztalt. Összefoglaló eddigi tárgyalásainkról.

Készül a nemzeti megújuló energiahordozó-felhasználási stratégia


Tavaly októberi demonstrációnkat követően decemberben megkaptuk véleményezésre a készülő Nemzeti megújuló energiahordozó stratégia tervezetét. Az Energia Klub, a Magyar Épületgépészek Szövetsége Megújuló Energia Tagozata és a Független Ökológiai Központ közös véleménye  letölthető az Energia Klub honlapjáról pdf formátumban. A stratégiáról alkotott véleményünkről a Népszabadság cikke is megemlékezik.

2004. december 7-én találkoztunk a GKM-ben Hatvani György energetikai és ipari helyettes államtitkárral és Dr. Szerdahelyi György főosztályvezető-helyettessel. A tárgyalásokról Varga Pál beszámolója olvasható a MÉGSZ hírei között.

Az ünnepeket követően januárban találkozhattunk Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselővel, akit a kormányfő bízott meg a megújulós ügyek összefogásával.

2005. február 23-án pedig a GKM összehívta a Nemzeti Megújuló Kerekasztalt, amelyben civil szervezetek és cégek egyaránt kifejthették álláspontjukat. A fórum levezetője Hatvani György energetikai és ipari helyettes államtitkár volt. Dr. Szerdahelyi György főosztályvezető-helyettes ismertette a stratégia kereteit, majd a résztvevők fogalmazták meg elképzeléseiket. Végül Gőgös Zoltán is elmondta gondolatait, mely szerint a megújuló energia hasznosítása nem (csak) energetikai kérdés, hanem vidékfejlesztési, szociális, stb...

Zárszavában Hatvani György kijelentette, hogy a Nemzeti Energiatakarékossági Program (lásd: NEP2004) idei kiírására keresik a forrást (az idei költségvetésben csak a tavalyi szerződésekből származó kötelezettségvállalásra van fedezet), amint megtalálják, 2 témára fogják kiírni:
- lakossági energiatakarékosság támogatása;
- megújuló energiaforrások hasznosításának növelése.

A kerekasztal a GKM tervei szerint rendszeres fórummá válik. Ugyanakkor több hozzászóló jelezte a kisebb körű tematikus egyeztetések, illetve az egész stratégiát megalapozó tanulmányok szükségességét, valamint az energiahatékonyság fontosságát.

Reméljük, hamarosan kézzelfogható eredményekről is be tudunk számolni...

Kovács Bence
A NEP egyik lehetséges forrása: Decemberi tárgyalásaink során Hatvani György az egyik lehetséges forrásként az idén beinduló kibocsátás-kereskedelemből a GKM-hez kerülő 0,5 %-ot jelölte meg, ez azonban valószínűleg az első félévben még nem jelent bevételt.


Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2005.02.28. 19:54
Készítette: Kovács Bence, 2005.02.28. 15:35
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2005.02.28. 19:54


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!