Ön itt áll: Főoldal Hírek Földház építő tanfolyam/tábor 2008 nyarán
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Földház építő tanfolyam/tábor 2008 nyarán

Az Ösvény Alapítvány földház építő tanfolyamot hirdet, melynek keretében: csömpölyeg fal építés, vályogtégla-vetés, falazás, tapasztás, fal-faragás, patics fal építés stb. munkák elsajátítására nyílik mód.

A gyakorlati időről igazolást/oklevelet adunk. A részvétel építészhallgatók számára szakmai gyakorlatként is elszámolható.

Részvételi korhatár: Min. 14 év, max. részvételi korhatár nincs.

Időpontok: 2008 május-június-július-augusztus 1-14

Érkezés:
Hó elsején Budapestről 3 és fél - 4 óra vonatút Cserdi-Helesfáig onnan gyalog bringával vagy stoppal Helesfán-Dinnyeberkin keresztül 8 km Gyűrűfű. Az utolsó 4 km köves út -- ajánljuk a mountain bike-ot. Aki autóval érkezik kérjük, hogy a gyűrűfűi focipályán parkoljon.

Jelentkezés módja:
E-mail-en március végég: uphill@freemail.hu, utána már csak tel, sms: 20- 598-46-66

Földrajzi jelemzők:
Szélesség: É 46° 7,2300'
Hosszúság: K 17° 56,1660'
Magasság: 200 m
Megye: Baranya

Napi program:

8:00 ébresztő
9:00-12:30 délelőtti műszak
12:30-14:00 ebéd
14:00-17:30 délutáni műszak
19:00-20:00 vacsora
20:00-21:00 társadalmi programok, szakmai beszélgetések, tábortűz, filmklub

Helyi partner: Gyűrűfű Alapítvány

Munka körülmények:
fizikai munka, a sarazás miatt időjárás függő. Sarazó vermek feltöltése sárga agyaggal, vízzel, szalmával. Taposás,sarazók kiürítése kézzel gyúrt sárlabdák formálásával.

Szállás:
sátorban, amennyiben nincs sátrad jelezd és adunk. Zuhany és komposzt wc a kertben, kerti grillezéshez tűzrakó hely, bogrács 3 láb van, mélyhűtőt lehet használni. Mindenképp hozzatok hálózsákot- polifoam-ot!!!

Étkezés:
hideg reggeli, meleg ebéd és vacsora- magyaros menük. Mosogatás előre napra beosztva 2 fő. Vegetáriánus és húsevő menü is lesz azonban a vegán étrendűeket megkérjük főzzenek magukra! A helyi őstermelőktől mindenféle ökológiai termelésből származó élelmiszer beszerezhető (kecske sajt, tehén tej-vaj-túró-tejszín) A borács ételek helyben tenyésztett állatok húsából készülnek.

Biztosítás:
A tábor ideje alatt a résztvevőket megkérjük, hogy amennyiben nincs társadalom biztosításuk, kössenek a 2 hét időtartamára mert az esetleges sérülések- sürgőssségi helyzetek esetén (allergiás roham...) fontos lehet az ellátásuk.

Mit hozzatok:
Fontos!!! Miután fizikai munkát végzünk, hozzatok magatokkal megfelelő munkás ruhát, bakancsot amit nem sajnáltok lestarpálni. Munkás kesztyűt is, érzékenyebb bőrűek hozzanak kézkrémet (a sárga agyag eléggé szárít). Naptejet, fehér sapkát vagy kalapot, fürdő ruhát, kullancs és szúnyog riasztó krémet (túrázáshoz). Meleg ruhát éjszakára és esős időre, vízálló kabátot esetleg gumicsizmát akinek van. Pénzt a 2 heti étkezésre (max 1500 Ft / nap -3 étkezés) és esetleges egyébb ételekre italokra.

Szabadidő:
A napi 6 órás munkán kívűl bőven jut idő a szórakozásra és a csodálatos Zselic felfedezésére. Megismerkedhettek a helyiek közül is jópár lakóval, lehet sajtot kóstolni, tanyát látogatni, külső és belső épitészeti -gépészeti megoldásokat nézni Aki szereti a túrázást, velünk tarhat Ibafára, Alamáskeresztúrra ahol megismerkedhet a Kepes András "Magyar Népmesék" sorozatában bemutatott afro-magyar kecskepásztorral aki szintén őstermelő és nagyon finom kecskesajtot készít, bringával ellátogathattok az Abaligeti cseppkő barlangba, Orfűre fürdeni, Szigetvárra gyógyfürdeni meg várat nézni vagy vonattal Pécsre ahol múzeumokat, sírkamrákat, dzsámit, dómot, és igazi mediterrán hangulatot talál. Borospince is akad a környéken bőven nem is akármilyen borokkal, a pihenőnapon lehet bortúrázni is.

Tábor info
Táborvezető: Csonka Donát
Mobil: 20 598 46 66
E-mail: uphill@freemail.hu
Honlap: www.uphill.hu (képgaléria: Csömpölyeg - Via Pacis Workcamp)
Cím: Ösvény Alapítvány, Pécs 7635, Fenyves sor 20, Hungary

Gyűrűfűről röviden

Gyűrűfűn az ökofalu létrehozását a Gyűrűfű Alapítvány 1991-ben kezdte meg. A cél egy ökológiai szemléletű kistepülés (ökofalu) létrehozása volt a 20 éve kihalt település helyén. Gyűrűfű kicsiny, de önálló vízgyűjtő, ahol külső környezeti befolyástól aránylag mentesen, ellenőrzötten, hazai viszonyok között is alkalmazhatóak az ökológiai szempontok. Az alapítvány tulajdonában lévő területen csak biogazdálkodás folytatható.

A Gyűrűfűi Természetvédelmi Terület 1996-ban lett kísérleti jelleggel helyi jelentőségű természetvédelmi terület, elsősorban nem a területen található élőhelyek és élőlények megóvása érdekében, hanem azért, hogy teret adjon az ökológiai alapokon áll fenntartható településfejlesztési vállalkozásnak, ami Magyarországon az első ilyen jellegű kísérlet volt.

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2008.01.09. 08:25
Készítette: ddekanyadm, 2008.01.09. 07:43
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2008.01.09. 08:30


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!