Ön itt áll: Főoldal Hírek A Független Ökológiai Központ véleménye az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet tervezetről
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

A Független Ökológiai Központ véleménye az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet tervezetről

A FÖK véleménye szerint kicsit szigorúbb is lehetne a hazai rendelet az EU direktíva előírásainál.

Az energiatanúsítvány szerepe az energiatudatosság növelésében

- Ön szerint energiatakarékos az a 2000 m2-es középület, melynek közhasználatú terében elhelyezett energiatanúsítványán az alábbi szöveget olvassa?


- És akkor sem változna a véleménye, ha a fűtési idényben a fenti energiatanúsítvány mellett elhelyezett hőmérőn az alábbi értéket olvasná?
A "drága" energiatanúsítvány kötelező, az olcsó hőmérő csak ajánlott?!

Míg az energiatanúsítvány közszemlére tétele az EU direktíva szerint kötelező az 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű közhasználatú épületekben, addig az előírt hőmérséklet és a valós hőmérséklet feltüntetése csak ajánlott, bár ez ösztönző lehet a túlzott energiafogyasztás megelőzésére. (->bővebben az EU irányelvről)

A társadalmi vitára bocsátott kormányrendelet tervezete szerint hazánk nem kívánja kötelező érvényűvé tenni az EU-s ajánlást, csak az energiatanúsítvány közszemlére tételét. (->bővebben a rendelettervezetről)

A FÖK véleménye

A FÖK véleménye szerint indokolt lenne mindkét információ - energiatanúsítvány és hőmérséklet - kötelező feltüntetése az 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű, közhasználatú épületekben. Mivel az energiatanúsítvány készítésénél feltételezik az előírásszerű üzemeltetést, így az csak azt igazolja, hogy milyen az épület energiaigénye rendeltetésszerű használat esetén, míg az előírt és valós hőmérséklet közszemlére tétele azt igazolhatná, hogy valóban előírásszerűen üzemeltetik az épületet. (->bővebben a FÖK véleményéről).

A FÖK érvei

  1. A megvalósítás költsége sokkal kisebb a várható haszonnál.
  2. Ami nem kötelező, az nem szokott megvalósulni.

(->bővebben a FÖK érveiről)

Kapcsolódó oldalak:

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2006.12.20. 12:25
Készítette: Kovács Bence, 2006.12.19. 21:40
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2006.12.20. 12:25

energia pocséklás

Elküldte Névtelen felhasználó idő 2006.12.31. 19:30
Korábban az egyik vezető pénzintézetnek az alábbi szöveget küldtem :
az egyik kerületi fiókuk nem ügyfél barát !
Fűtenek mint a "pokolban" !
Gondolom Önöknek sem ingyen van az energia !

Igy ha normális hőfokot állítanának be :
1. több jutna a részvényeseknek
2 . többet fizethetnének az alkalmazottaiknak
3. kevesebb lenne a tranzakciók, szolgáltatásaik díja
4. és nem követnének el

b ű n c s e l e k m é n y t

a jővő nemzedékek ellen az energia felesleges pocséklásával
5. És az ügyfelekkel is udvariasabbak lennének

Üdvözlettel : Mátyás Zoltán ügyfelük
Tegnapelőtt -pénteken mikor ott jártam hasonló volt a helyzet az egy évihez -- kint kellemes tavaszi hőmőrséklet -- bent az alkalmazottak ingre gatyára vetkőzve -- látszoot már ők is szenvednek a túlfűtéstól - nem beszélve az ügyfelekről.
Az Úr akinél reklamáltam, azt mondta, hogy kivülről vezérelt a rendszer nem tudnak mit tenni. Szerintem viszont csal egy hőmérő és egy kapcsoló kell, és be lehet állítani a megfeleő hőfokot -- na meg gondolkodni kell !!


Ezért megismétlem a téziseim 4. pontját, melyszerint, aki az energiát pocsékolja az büncselekményt követ el a jővő ellen és az ilyen végső soron büntetendő -- ezért kénytelen vagyok feltenni a fórumokra az Önök nem törödömségét !!!

--------------------------Hirdetés

energia pocséklás

Elküldte Névtelen felhasználó idő 2006.12.31. 19:38
MZ.
Az előbbi véleményemhez :
sajnálják at energetikusra a pénzt, pedig meglehetne oldani a túlfűtést nélküle is, mint írtam egy egyszerű hőmérővel és kapcsolóval.
Ahol az alkalmazottak "ingben -gatyában" pendelykében dolgoznak -- ott túlfűtés van !!


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!