Ön itt áll: Főoldal Hírek Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet társadalmi vitája
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet társadalmi vitája

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium előkészítette az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet tervezetét. Véleményezési határidő: 2006. 12. 26.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítása

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 2006. május 1-jén hatályba lépett, 2006. évi L. törvénnyel való módosítása – összhangban az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvénnyel – a Kormánynak adott felhatalmazást, hogy az épületek energiafelhasználásának minőségtanúsítására rendeletet alkosson.

Az előterjesztésben szereplő kormányrendelet-tervezet – összhangban az azt megalapozó kiemelkedik az épületek energiateljesítményéről szóló, 2002. december 16-i 2002/91/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvvel - tartalmazza az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításának esetkörét, számítási módját és annak igazolását, a következők szerint:

  • az új épületekre vonatkozóan energetikai tanúsítvány beszerzését a tényleges és jogszerű használatba vétel esetén kötelezően írja elő,
  • meglévő épületre vonatkozóan adásvétel, illetve bérbeadás esetében, valamint jelentős mértékű felújítást követően az energetikai tanúsítvány beszerzését kötelezően írja elő,
  • részletes módszert határoz meg az energetikai minőség számítására, valamint - az EU más tagállamainak gyakorlatával összhangban – meghatározza a tanúsítvány formáját, egységes energetikai minőségi osztályba-sorolás szerint,
  • az építészeti-műszaki szakértő tevékenységre vonatkozó más jogszabályokkal összhangban került megállapításra az energetikai tanúsítást végző szakértők köre.

Az előterjesztés a szükséges összehangolt kormányzati intézkedések és támogatási rendszer kialakítására is tesz javaslatot.

A kormányrendelet tervezetének és előterjesztésének szövege az ÖTM honlapján itt olvasható, a véleményeket is ide várják 2006. december 26-ig.

A Független Ökológiai Központ véleménye

Elkészült a FÖK véleménye, az erről szóló hír itt olvasható.

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2006.12.13. 12:22
Készítette: Kovács Bence, 2006.12.13. 11:32
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2006.12.20. 12:24


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!