Ön itt áll: Főoldal Hírek Együttműködés a fenntartható fejlődésért
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Együttműködés a fenntartható fejlődésért

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Mérnök Kamara az UIA Nemzetközi Építőművészek Szövetségének koppenhágai nyilatkozatának megfelelően az UIA – MÉSZ – MÉK munkacsoportjának kezdeményezésére az alábbi nyilatkozatot teszi:

Egyetértően nyilatkozik, hogy

  • a CO2 kibocsátás csökkentését komplex építészeti-mérnöki munkával és szemléletváltással lehet a leghatékonyabban megvalósítani.
  • együttműködnek annak érdekében, hogy a magas szintű építészi, mérnöki munka során érvényre jussanak az építészeti és mérnöki hagyományok, az éghajlati, természeti, gazdasági és építészettörténeti adottságok.
  • kezdeményezik és elkötelezettek abban, hogy a műemléki és nem műemléki épületek évi 2-3%-nak felújításával középtávon már 50-60%-al csökkenjen a CO2 kibocsátás, mely jelentős anyagi erőforrások felszabadítását eredményezi, melyet a meglévő épületek felújítására és a szemléletváltásra kell fordítani.

A szemléletváltás az, amely kitörési pontot jelent a mai válságból, és megmentheti a meglévő építész és mérnök irodákat az elkövetkező időszakban.

A fentiek alapján az aláíró szervezetek az alábbiakat határozzák el:

  • a nyilatkozó szervezetek felszólítják a jogalkotókat, hogy a fenti célok érdekében szükséges jogszabályváltozásokat tegyék meg és határozzák meg az oktatás hangsúlyos pontjait. A szervezetek véleményüket is ennek megfelelően alakítják ki.
  • közös továbbképzési programokat szerveznek a fenti szándékok érvényre juttatása érdekében.
  • a jogalkotók és döntéshozók felé kinyilvánítják, hogy a CO2 kibocsátási kvótából ily módon nyerhető anyagi erőforrásokat oktatásra, vizuális oktatásra, felújításra, továbbképzésre és a fenntartható fejlődés eszmerendszerének terjesztésére kell fordítani.

Ennek érdekében kidolgozzák a komplex építészeti-mérnöki szemléletváltásra vonatkozó pályázati feltételeket és a méltányos díjazás rendszerét.

 

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Magyar Építész Kamara

Magyar Építőművészek Szövetsége

Magyar Mérnök Kamara

UIA, Megújuló energiák munkabizottságának nevében

 

Budapest, 2010. április 15.

Forrás: MÉSZ hírek

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2010.06.06. 19:06
Készítette: Kovács Bence, 2010.06.06. 18:05
Utoljára módosítva: Kovács Bence, 2010.06.06. 18:06


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!