Ön itt áll: Főoldal Hírek Éghajlatrombolók Klímacsúcsa?
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Éghajlatrombolók Klímacsúcsa?

Nem vesz részt a négy legfontosabb magyar éghajlatvédelmi szervezet a „Klímacsúcson”. Félő ugyanis, hogy a pénteki rendezvény a beharangozott „széleskörű társadalmi összefogás” helyett a támogató erőművek és energiacégek, azaz Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak PR eseményévé sekélyesedik.

Fontos eredménynek tartjuk, hogy az éghajlatváltozás kérdésével ma már Magyarországon is több komoly szakmai fórum foglalkozik, ahol a kormányzat, az üzleti szféra és a civilek eredményesen tudnak együttműködni. A klímaváltozás fenyegető problémája évek óta sarkallja a látszólag ellentétes érdekű szereplőket a közös cselekvésre. Számos civil szervezet sikeresen működtet programokat cégek szakmai és anyagi támogatásával; a civilek részvételével szakmai döntés-előkészítő munka folyik többek közt az Országos Környezetvédelmi Tanács, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács ülésein és más fórumokon.

Éppen ezért tartjuk elfogadhatatlannak a témában érdekelt civil szervezetekként a Klímacsúcs konferencia szervezőinek hozzáállását. A rendezvény célja állítólag fórum biztosítása „a gazdaság, a politika, a tudomány és a civil társadalom képviselőinek a véleménycserére”. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy nem lesz képes „kommunikációs hidat építeni a civil szervezetek, a vállalatok és a tudományos élet között”, ha a rendezvényen támogatóként és előadóként felvonultatott vállalatok (akik együttesen a magyarországi ipari széndioxid-kibocsátás több mint feléért felelősek) nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a tőlük független szakértők, beleértve a civil szervezetek szakembereit is.

A civil szervezetek, akik szakmai anyagok összeállításával, tanulmányok, háttéranyagok, jogszabály-előkészítő munkák írásával, tájékoztató kampányok szervezésével, valamint számtalan sajtószerepléssel az elmúlt 15 évben a legtöbbet tettek az éghajlatvédelem ügyéért, ugyan kaptak meghívást, de széles körű megszólalási lehetőség nélkül. Egy külön szekcióban és csak a szervező által „engedélyezett” összetételben beszélhetnek a saját munkájukról. Így a konferencia kimerül a külsőségekben; valódi eszmecserére nincsen lehetőség.

Sajnálatos, hogy a szervezők többszöri megkeresésünk ellenére sem mutatkoztak partnernek abban, hogy a hibát orvosolják. Nem kaptunk választ arra sem, vajon mi az akadálya annak, hogy a zöld szervezetek megjelölt képviselője a plenáris ülésen kifejthesse e szervezetek közös álláspontját.

A fentiek tükrében nehezen képzelhető el a szervezők által remélt „széleskörű társadalmi összefogás” és félő, hogy a „Klímacsúcs” fantázianevű rendezvény a támogatóként jelenlévő mamutvállalatok PR eseményévé sekélyesedik.

Ezért úgy döntöttünk, hogy a rendezvényen nem veszünk részt, így elkerülve azt, hogy e nagyvállalatok a civilek részvétével próbálják igazolni pozitív hozzáállásukat a témában. Arra kérjük a sajtó képviselőt, hogy amikor az eseményről tudósítanak, vegyék figyelembe a közleményünkben leírtakat.


Budapest, 2009. február 24.

 

Ámon Ada (igazgató) - Energia Klub

Lukács András (elnök) - Levegő Munkacsoport

Dr. Farkas István (ügyvezető elnök) - Magyar Természetvédők Szövetsége

Dr. Magyar Gábor (ügyvezető igazgató) - WWF Magyarország

Forrás: Az Energia Klub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közleménye

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2009.02.24. 18:10
Készítette: Kovács Bence, 2009.02.24. 18:00
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2009.02.24. 18:12


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!