Ön itt áll: Főoldal Hírek Társadalmi vitán a területek biológiai aktivitásértékének számításáról szóló rendelettervezet
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Társadalmi vitán a területek biológiai aktivitásértékének számításáról szóló rendelettervezet

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztéruummal előkészítette a területek biológiai aktivitásértékének számításáról szóló együttes rendelet tervezetét. Véleményezési határidő: 2007. 01. 25.

A területek biológiai aktivitásértéke

A biológiai aktivitásérték fogalmát az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2006. május 1-jén hatályba lépett módosítása vezette be. Az Étv. felhatalmazása alapján a területek biológiai aktivitás értékének számítására vonatkozó részletes szabályokat a környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel egyetértésben az önkormányzati és területfejlesztési miniszternek kell megállapítania.

Biológiai aktivitásértékkel - a területén lévő növénytársulások nagyságától függő mértékben - minden területfelhasználási egység rendelkezik, amely jelentős mértékben hozzájárul a település kondicionálásához, a településökológiai adottságainak javításához. Amennyiben egy településen újonnan jelölnek ki beépítésre területeket a közigazgatási terület egészének eredeti (változtatás előtti) biológiai aktivitásértéke nem csökkenhet. Az ehhez szükséges számítási módszert határozza meg a tervezet oly módon, hogy egy terület biológiai aktivitásértékét a különböző területfelhasználási egységek hektárban mért nagyságának és a tervezet mellékletében meghatározott értékmutatóknak a szorzata adja meg.

A jogszabály-tervezet az ÖTM honlapján érhető el és a véleményeket is oda várták 2007.  január 25-éig. A véleményekről valamint a rendelet életbelépéséről a későbbiekben beszámolunk.

A FÖK véleménye:

A FÖK véleménye szerint szükséges a települések közigazgatási területének biológiai aktivitásértékét folyamatosan nyilvántartani és nyilvánosságra hozni a települési környezetvédelmi programokban.


Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2007.01.15. 10:56
Készítette: Kovács Bence, 2007.01.15. 10:22
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2007.01.25. 13:20


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!