Ön itt áll: Főoldal Hírek Legyen Klímatörvényünk 2010-re!
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Legyen Klímatörvényünk 2010-re!

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és 13 regionális környezetvédő szervezet 2008. szeptember 16-án elindította Éghajlatriadó kampányát, amely 2010-re szorgalmazza egy hatékony és radikális klímatörvény megszületését.

Magyarország az éghajlatváltozás káros hatásainak erősen kitett térségben fekszik. A kockázatok csökkentése érdekében mielőbb környezetbarát életmódra kell váltanunk és a gazdaságnak is ilyen irányban kell átalakulnia. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a megvalósuláshoz olyan gazdasági-jogi keretrendszer szükséges, amely segíti a változtatást. A már meglevő Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia is csak akkor érheti el a célját, ha hatásos eszközöket rendelünk mellé, amelyek kikényszerítik a szükséges klímavédelmi változásokat.

Éghajlatriadó kampánysorozatában a Magyar Természetvédők Szövetsége azt szorgalmazza, hogy a változások megvalósítása érdekében a Magyar Országgyűlés 2010-re fogadjon el egy klímatörvényt, amely biztosítja, hogy egyszerűbben válthassunk környezetbarát életmódra és a gazdaság hatékonysága is javuljon!

A természetvédők a klímatörvényt egy  olyan hiánypótló, átfogó fenntarthatósági kerettörvénnyé szeretnék tenni, amely integrált közgazdasági eszközzel ösztönzi a gazdaság és társadalom környezettudatossá formálását, így nagyban elősegíti Magyarország nemzetközi kötelezettségeink teljesítését, a gazdaság innovációját ill. elősegít egy hatékony szerkezetváltást.

„Csak akkor tudjuk valójában csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ha csökkentjük a szénforrások bevitelét a gazdaságba: szükséges a fosszilis energiahordozók évenkénti ütemezett csökkentése össztársadalmi szinten.” - hívta fel a figyelmet Farkas István az MTVSZ  ügyvezető elnöke

„A magyarországi intézkedésre nemcsak azért van szükség, mert csökkenteni kellene az üvegházgázok kibocsátását, hanem azért is, mert hazánk nagymértékben függ a külföldről beszerzett olajtól és gáztól. A földgáz 82%-át, az olaj 86%-át, a szén 40%-át importáljuk. Ez a helyzet biztonsági szempontból elfogadhatatlan, a hazai fogyasztó teljesen védtelen az állandó energia-áremelkedéstől. A veszélyt csak fokozza az a tény, hogy hazai készleteink gáz esetében 9 év, olaj esetében 3 év fogyasztását lennének képesek fedezni.” – mondta Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi programkoordinátora

Az Éghajlatriadó kampánysorozattal, illetve ezen keresztül a társadalom mozgósításával a Magyar Természetvédők Szövetségének célja: a klímatörvény foglalja magában, hogy hazánkban éves ütemezés szerint kell csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, 2012-tõl évi átlag 1%-kal.

A szeptember 16-i Ferenciek terén tartott nyitórendezvényen a politikai döntéshozók (Bencsik János – Fidesz, Katona Kálmán – MDF, Rétvári Bence – KDNP, Tóbiás József, Orosz Sándor – MSZP, Nagy Andor – KDNP, Faragó Tibor – KvVM)  támogatásukról biztosították a Magyar Természetvédők Szövetségének klímatörvény kezdeményezését. A járókelők kipróbálhatták a különböző szén-dioxid golyókkal működő játékokat és támogatásuk jelzéseképp aláírhatták az ország legnagyobb utcai képeslapját.

Melyek a legfontosabb elemei a javasolt klímatörvénynek?

1.) Éves ütemezés szerint csökkenteni kell hazánkban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását! Javaslatunk szerint 2012-től évente átlag 1%-kal kell csökkenteni a fosszilis energia felhasználását. Az intézkedésre nemcsak azért van szükség, mert csökkenteni kellene az üvegházgázok kibocsátását, hanem azért is, mert hazánk nagymértékben függ a külföldről beszerzett olajtól és gáztól. Ez a helyzet biztonsági szempontból elfogadhatatlan, a hazai fogyasztó teljesen védtelen az állandó energia áremelkedéstől.

2.) Évente ütemezett módon helyettesíteni kell a fosszilis energiahordozókat megújuló erőforrásokkal (nap-, szél- és geotermikus energia), illetve növelni kell az energiafelhasználás hatékonyságát.

3.) A klímatörvény egy átfogó eszköz, amely a termelés és fogyasztás egész rendszerében képes elérni, hogy annak energiafelhasználása csökkenjen. Az energiacsökkentési célokat egy ún. energiakvóta rendszerrel látjuk megvalósíthatónak. Ez azt jelentené, hogy az évente megadott energiafogyasztás csökkentési céloknak megfelelő mennyiségű energiafogyasztási jogot osztanának szét a termelők és fogyasztók között. A már jól működő kereskedelmi rendszerekhez hasonlóan, a kvótákkal szabadon lehetne kereskedni, azaz a megtakarítani képesek kvótáikból eladhatnának a többet fogyasztóknak. A rendszer így biztosítaná a szociális igazságosságot és a környezettudatosság növelését.

4.) Szükség van egy visszatérülő alap létrehozására. A visszatérülő alap lényege, hogy a társadalom minden szereplőjének felkínálja a lehetőséget az energiatakarékossággal, hatékonysággal, és megújuló kapacitásokkal kapcsolatos beruházások finanszírozására. Az alap kamatmentes, teljes körű pénzügyi támogatást adna a fenti beruházásokhoz. Az alapba történő visszafizetést a megtakarítások garantálnák, az alap forrását pedig az energiakvóták eladása biztosíthatná. A rendszer így jelentősen élénkítené a gazdaságot és az innovációs lehetőségeket.

Az ÉGHAJLATRIADÓ akciónapok helyszínei és kontaktok:

Szept. 16., Budapest, 10-17 h, Ferenciek tere (szökõkút-szobornál) - kontakt: Botár Alexa, MTVSZ, 1-216-7297

Szept. 17., Veszprém, 10-17 h, - kontakt: Kovács Hajnalka, Csalán Egy., 88/578390

Szept 18., Nyíregyháza, 10-17 h, - kontakt: Tömöri László, E-misszió Egy., 42/423818

Szept 19., Miskolc, 10-17 h, kontakt: Laskó-Kuthi Adrienn, Holocén Egy., 46/508944

Szept 20., Debrecen, Piac tér, 10-17 h, Beregszászi Zoli/Marosán Angéla, Zöld Kör, 52/532479

Szept 21., Budapest (Andrássy út Hõsök tere felõli vége, Autómentes Nap), 10-18 h - kontakt: Botár Alexa, MTVSZ, 1-216-7297

Szept 22., Budapest (ugyanott, Autómentes Nap), 12-16 h - kontakt: Botár Alexa, MTVSZ, 1-216-7297

Szept 23., Gyõr, 10-17 h, - kontakt: Lajtmann Csaba, Reflex Egy., 96/316-192

Szept 24., Szombathely, 10-17 h, - kontakt: Gyöngyössy Péter, Kerekerdõ Alapítvány, 30/395-6624

Szept 27., Békéscsaba, Csaba Centerrel szemben, 9-13 h, - kontakt: Fehér Ibolya, Békés Megyei Zöld Kör, 66/637-952

Szept 30., Szeged, 10-17 h, kontakt: Antalné, Angéla - CSEMETE Egy., 62/424392

Október 2., Szolnok, 10-17 h, kontakt: Székely Zsuzsa, Nimfea Egy., 56/361-505

Október eleje, Zalaegerszeg - kontakt: Ökorégió Alapítvány, Kocsis Anikó, 83/376-178

Bõvebb információ a www.eghajlatriado.hu oldalon.

Forrás: MTVSZ

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2008.09.18. 11:16
Készítette: Kovács Bence, 2008.09.18. 09:40
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2008.09.18. 10:17


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!