Ön itt áll: Főoldal Felhasználók Kun-Szabó Tibor mappája A Stirling Energy Systems a második nagy napenergiás szerződést írta alá Californiában
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

A Stirling Energy Systems a második nagy napenergiás szerződést írta alá Californiában

A Stirling Energy Systems (SES) szerdán bejelentett egy szerződést, amelyet a San Diego Gas & Electric (SDG&E) vállalattal kötött arról, hogy 300 és 900 MW közötti teljesítményű napenergiát szolgáltat, amely közel 30-szor nagyobb, mint az a mennyiség, amelyet jelenleg termelnek a San Diego-i régióban.

A Stirling Energy Systems (SES) szerdán bejelentett egy szerződést, amelyet a San Diego Gas & Electric (SDG&E) vállalattal kötött arról, hogy 300 és 900 MW közötti teljesítményű napenergiát szolgáltat, amely közel 30-szor nagyobb, mint az a mennyiség, amelyet jelenleg termelnek a San Diego-i régióban.

A szerződés a második rekordot döntő napenergiás projektet jelenti, amelyet a cég a múlt hónapban írt alá, és amely minden korábbi szerződést felülmúlva a világ legnagyobb napenergiás berendezésévé válik.

A szerződés értelmében az SDG&E olyan áramot fog vásárolni, amelyet a SES Solar Two LLC abban az üzemben állít elő, amely az arizonai székhelyű Stirling Energy Systems, Inc. leányvállalata. A SES és az SDG&E egy előzetes 20-éves szerződésben egyezett meg, hogy egy 300 MW-os napenergia-termelő üzem teljes termelését megvásárolja, amely 12000 Stirling-napedényből áll, amelyek kb. 4 négyzetkilométeres területen találhatók az Imperial Valley-ben (Southern California). Az SDG&E-nek opciója van két jövőbeli fázisra, amely 600 MW-ig terjedő pótlólagos megújuló energiát és kapacitást jelent az SDG&E erőforrás-rendszerében. Ez a szerződés a California Public Utilities Commission (CPUC) jóváhagyásával született.

"Az SDG&E kötelezte magát, hogy a fogyasztói energiaigények 20%-át 2010-ig olyan megújuló forrásokból elégíti ki, mint a nap és a szél energiája," mondta Edwin A. Guiles, az SDG&E elnöke és vezérigazgatója. "Ezzel a vásárlással az SDG&E tovább demonstrálja elkötelezettségét arról, hogy több megújuló energiát adjon a vevőinek."

A múlt évben a California Public Utilities Commission engedélyezte az SDG&E hosszú távú erőforrás-tervét, amely az erőforrások kiegyensúlyozott keverékén alapul, hogy kielégítse San Diego növekvő energiaigényeit. Ez a keverék növekvő hangsúlyt helyez az energiahatékonyságra és a nagyobb megújuló energiaforrásokra, valamint a pótlólagos alaperőművekre és a több elosztóvezetékre. A Stirling-projekt mindegyik fázisa pótlólagos energia-elosztó berendezések létesítését jelenti, amelyeket azért kell kiépíteni, hogy az energiát eljuttassák az SDG&E fogyasztóihoz.

"AZ SES-technológiának ez a nagyléptékű alkalmazása tiszta, megújuló napenergiát fog szolgáltatni az SDG&E fogyasztóinak," mondta Bruce Osborn, a SES energetikai vezetője.
"Hisszük, hogy ez egy valódi történelmi pillanat a napenergia-ipar számára, és hálásak vagyunk azért, hogy társai lehetünk egy olyan haladó és innovatív társaságnak, mint az SDG&E."

The SES Stirling-napedényes technológia a világ leghatékonyabb eszköze ahhoz, hogy a napenergiát hálózatban szállítható árammá alakítsák, közel kétszer nagyobb hatásfokkal, mint más napenergiás technológiáké.

A SES vezérigazgatója, Robert Liden kiemelte, hogy "ezeknek a napedényeknek a termelése nagyon jó az SDG&E fogyasztóinak, mert az áram nagy része akkor keletkezik, amikor a leginkább van rá szükség – a csúcsigény idején a nap déli óráiban."

A SES edényes technológiája hőenergiát alakít árammá egy tükörsort használva, amely a napsugarakat a Stirling-motor érzékelő, fogadó végződéséhez fókuszálja. A fogadó belső oldala aztán hidrogéngázt melegít fel, amely kitágul. A kitáguló gáz által létrehozott nyomás meghajt egy dugattyút, egy főtengelyt, és egy ahhoz hasonló tengely mozgat, mint amilyen a belsőégésű motorokban található, de gázgyújtás nélkül. A hajtómű egy kis áramtermelő generátorhoz csatlakozik. A teljes energiatermelő folyamat egy olyan edényben játszódik le, amely akkora, mint egy olajoshordó. A folyamathoz nincs szükség vízre, és a motor emissziómentes.

A múlt hónap elején a SES aláírt egy szerződést a Southern California Edison-nal, amely egy masszív, kb. 2000 hektáros napenergia-termelő állomás létrehozását jelenti Southern Californiában.

Az aláírt 20-éves áramvásárlási szerződés, amelyet a CPUC is engedélyezett, lehetővé teszi egy 500 MW-os napenergiás projekt kifejlesztését is a Mojave Desert-en, Los Angelestől északkeletre, olyan opcióval, hogy kiterjedhet 850 MW-ra is. Az első 500 MW-os fázis, amely egy 20000-edényes sort jelent, a következő négyéves időtartam során készül el.

Forrás: http://pepei.pennnet.com/Articles/Article_Display.cfm?Section=ARTCL&Category=PRODJ&PUBLICATION_ID=6&ARTICLE_ID=236419&pc=ENL

 

Fordító: Kun-Szabó Tibor

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2005.09.18. 10:38
Készítette: Dr. Kun-Szabó Tibor András, 2005.09.18. 09:35
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2005.09.19. 07:13


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!