Ön itt áll: Főoldal Felhasználók erost's Home Szürke szennyvíz felhasználása
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Szürke szennyvíz felhasználása

1. SZENNYVIZEK TÍPUSAI

1.1. Házi szennyvíz:
A lakosság ivó- és háztartási célú vízhasználatából keletkező, más eredetű szennyvízzel nem keveredett szennyvíz, amely konyhai, fürdőszobai, WC használatból, mosásból és takarításból keletkezik.
A keletkező szennyvíz mennyisége egy fürdőszobával, angol WC-vel ellátott, automata mosógéppel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva, 140 l/ nap/fô vízfogyasztás esetén 56 l/nap.

1.2. Szürke szennyvíz:
Eredete és összetétele szerint abban különbözik a házi szennyvíztől, hogy nem tartalmazza a víz-öblítéses WC használatból keletkező ún. fekáliás szennyvizet. A mosás és mosdás révén keletkező, enyhén szennyezett szappanos, mosószeres vizet, az angol (grey [GB], vagy ameriaki írásmód szerint gray water) és német (Grauwasser) nyelvterületen elterjedt szakkifejezés nyomán szürkevíznek nevezik. A szürke meghatározás nem a színére utal, hanem az ezen a szakterületen elterjedt szakkifejezés értelmében, a fenti meghatározás alapján a víz minőségét jelöli.
Szürke víz akkor keletkezik, ha a lakásban nincs víz-öblítéses angol WC, vagy komposzt WC került beépítésre, vagy a WC szennyvize elválasztva kerül elvezetésre.
A keletkező szennyvíz átlagos mennyisége egy automata mosógéppel, bio toalettel felszerelt, 4 fős háztartásra vonatkoztatva 38 l/nap

1.3. WC szennyvize:
A szennyvizek további osztályozására létezik a feketevíz vagy barnavíz elnevezés, amely szilárd hulladékot és fekáliát is tartalmaz, valamint a sárgavíz elnevezés, amely vizeletet tartalmaz.

1.4. Egyéb szennyvíz:
A lakosság egyéb, nem háztartási célú tevékenysége során keletkező, házi szennyvíznek nem minősülő szennyvize, amely keletkezhet, pl. kisipari, mezőgazdasági jellegű tevékenységekből.


2. SZÜRKE SZENNYVÍZ HASZNOSÍTÁS
A víztakarékosság elve, hogy a háztartásba belépő vizet minél többször felhasználjuk, ez pedig a szennyvízkeletkezés helyén a leggazdaságosabb. A szürkevíz hasznosítás a víz újrahasználat második lépcsőfokán helyezkedik el, és az első szint vizét hasznosítja újra.

A szürkevíz kb. 1/9-ed annyi szennyezőanyagot tartalmaz, mint a "feketevíz". A szürkevizet csak szűrést és fertőtlenítést követően lehet újrahasznosítani, és csak meghatározott célokra. Mosószert tartalmazó szürkevízzel nem szabad élelmiszernövény öntözni, csupán dísznövényeket. Ha a szürkevíz mosószer szennyezettsége biológiailag nem lebomló mosószer, akkor gátolhatja a növények fejlődését. Tulajdonképpen a szürkevizet is két különböző kategóriába lehet sorolni, a "sötétszürke" a mosó és mosdóvíz, a "világosszürke" pedig az esővíz. Az esővíz is szürkevíznek minősül, hiszen szennyezheti madár ürülék és madártoll, falevelek, szúnyoglárva, vagy egyéb bogár maradványok, azonban hasznosításával "Az esővíz épület körüli gyűjtése és felhasználása" című cikkben foglalkozunk.
A szürkevíz szűrésből és fertőtlenítésből álló kezelésén kívül, gondot okoz a tárolása is. Már a 60-as évek második felében végeztek kísérleteket Svédországban a szürkevíz felhasználási lehetőségeit kutatva, és arra a megállapításra jutottak, hogy a szürkevíz kezeletlenül 72 óra alatt mikrobiológiailag olyan szennyezetté válik, annyira elszaporodnak benne a baktériumok, hogy gyakorlatilag feketevíznek minősül (amit köznapi nyelven úgy nevezünk, hogy megbüdösödik, megrothad). Éppen ezért, a szürkevíz felhasználhatóságának időkorlátja van, egy-két napnál tovább nem tárolható, mert potenciális egészségügyi veszélyforrás. Az élelmiszerekhez hasonlóan, a szürkevíz is romlandó anyag. Nem szabad 48 óránál tovább tárolni, még szűrést és fertőtlenítést követően sem. Kérdéses a mosogatóvíz besorolása, főleg azért mert zsíros, és szilárd hulladékot is tartalmaz, mint az élelmiszer maradékok. Emellett a mosdókagylóból származó víz minősítése is kérdés, mert a borotválkozás és fogmosás útján jóval szennyezettebb mint a fürdő vagy mosóvíz, ezért inkább kerülendő a szürkevízrendszerekben újbóli felhasználása, és megfontolandó a WC szennyvizével való elvezetése.

A szürkevíz hasznosítása során megoldandó feladatok:
  • Gyűjtés
  • Szűrés, tisztítás, fertőtlenítés
  • Tárolás
  • Szállítás
  • Felhasználás


3. FELHASZNÁLÁS LEHETŐSÉGEI:

WC-öblítés:

Az ivóvíz legnagyobb pazarlása a WC öblítés, mely a vízhasználat harmadát adja. A tisztálkodás, mosás során keletkező szürkevíz minősége megfelel a wc-öblítés igényeire, ezzel sok tiszta víz spórolható meg. A rendszer alapelve, hogy egy átlagos fürdés vagy zuhanyozás körülbelül annyi visszaforgatható vizet eredményez, amennyi ténylegesen szükséges a WC-öblítéshez.
A WC- és a mosogató szennyvizének elvezetéséhez már a tervezésnél egy különálló vízhálózatot kell előirányozni. A zuhany- és fürdővíz szennyvíz vezetékeit kisebb átmérővel és alacsonyabb lejtéssel kell betervezni, hogy kompenzáljuk a szürkevíz jelentősen csökkent sodró hatását. Ezen kiegészítő szerelés költségei egy új építésű ház esetén nem jelentősek, meglévő épületeknél ez az elkülönített szerelés felújításkor javasolható. A tisztított vízvételi helyeket minden esetben „Nem ivóvíz!” felirattal kell ellátni. Ugyanígy kell a csöveket jelölni az üzemi vízvezetékrendszeren belül. Legjobb színezéssel meg különböztetni az ivóvíz hálózattól.
A szürke víz egy tartályba kerül, onnan emelhető át WC öblítésre.

Öntözés:
Az esővíz éppen a száraz nyári hónapokban nem áll kellő mennyiségben rendelkezésünkre, amikor a növényeket gyakrabban öntöznénk. Ilyenkor azonban többet is zuhanyozunk, és a megfelelően tisztított szürke szennyvíz alkalmas a kertek locsolására.
Az öntözésre való felhasználás feltétele, hogy ne legyen magas a víz foszfáttartalma, így lehetőleg természetes anyagokkal mossunk, takarítsunk. Egyes vélemények szerint a szürke víz környezeti hatása elhanyagolható. „Erősen szürke” víz esetében egy tisztítóberendezés beszerelése lehet a megoldás.

4. VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSEK

Pontos AquaCycle
A rendszer a fürdőkád, zuhanyzó, mosdók vizét gyűjti, és a mosógép, wc, takarítás számára állít elő kellő tisztaságú vizet.


A víztisztító berendezés alapváltozatát családi- és társasházakra fejlesztették ki és három előregyártott modulból áll, amely nagyobb projekteknél igény szerint bővíthető.

Először a szürkevízből egy szűrőfilter (1) eltávolítja a szilárd szemcséket pl. papírmaradványokat, textilt, hajat, stb. A filter tisztítása automatikusan történik, a szennyezőanyagok a készülék megfelelő csövén távoznak a csatornahálózatba.
A szűrés után a víz keresztülmegy egy kétlépcsős biológiai tisztító folyamaton (2). A vizet oxigénnel kezelik, majd mikroorganizmusok tisztítják meg. Az eljárást 3 óra múlva megismétlik a kezelt vizen. A folyamat alatt biológiailag aktív iszap is keletkezik, melynek eltávolítása automatikus. (3)
A harmadik lépés az UV lámpás sterilizáció. (4) A folyamat végén szagtalan és sokáig eltartható tisztított víz keletkezik. A vízminőség megfelel az EU fürdővíz direktíváinak (76/160/EEC). Az eljárást jóváhagyta a német TÜV is.
Ezzel az eljárással megtisztított víz használható WC öblítésre, mosásra, öntözésre, takarításra is.
A berendezés kezelése is egyszerű, minden fontos információ, az esetlegesen fellépő hibák is, egy kijelzőn jelennek meg. Ellenőrzéseknél a berendezés legfontosabb területeinek helyzetét le lehet kérdezni, mint pl. a teltség vagy a szelepek helyzete. További előnye a berendezésnek, hogy csekély a fenntartási költsége. Az erős műanyag tartály, a pumpák, a vezetékek és az UV-lámpa gondoskodnak a hosszú élettartamról.

AquaCycle termékskála:


Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Nem publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai nem ellenőrizték.
Készítette: Erős Tamás György, 2009.06.25. 12:18
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2009.10.18. 11:06


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!