Ön itt áll: Főoldal Felhasználók blandina's Home Parafa az építőiparban
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Építészet
  Építőanyagok
  Építőanyagok - padlóburkolat
  Ökológikus építészet
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Parafa az építőiparban
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Parafa az építőiparban

A parafának - előnyös tulajdonságainak köszönhetően - igen sokoldalú felhasználhatósága van mind a szigetelés mind a burkolás terén

Parafa az építőiparban

A parafa a paratölgy (Quercus Suber) kérgéből gyártott anyag. A paratölgy kérgét a fa 25 éves korában hántják le először, majd ezt a folyamatot kilencévente megismétlik. Mintegy 250 éven keresztül adja ez a nemes növény a parafa termékek alapanyagát a parafát. Az anyag természeténél fogva kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Néhányat említsünk meg: páraáteresztő, páraelvezető képességű, vízálló és víztaszító, fagyálló, nehezen éghető, nem zsugorodik, jó hőszigetelő és hangelnyelő képességű, terhelhető, antisztatikus, az élősködők, gombák nem telepszenek meg benne/rajta stb. Tartós terhelés után is visszanyeri az alakját, gondoljunk csak a parafa dugóra!

A parafa termékek széles körben alkalmazhatók az építőiparban, elsősorban a belsőépítészetben, és a szigeteléstechnikában. Különleges sejtfelépítésének és speciális gyártásának köszönhetően tartós, esztétikus padló- és falburkoló anyag, csendes, rugalmas, természetes, egészséges és higiénikus. Hő-, hang- és rezgésszigetelő anyagként függőleges és vízszintes szerkezeteknél vagy kontaktpadlónál, úsztatórétegként úszópadlónál, illetve hőszigetelésre talajon fekvő padlónál, rezgések elleni szigetelésként gépek alá építik be. Aki szereti a természet meleg színeit, a lépései alatt a csendet és a rugalmasságot, annak ezt az anyagot ajánljuk. A burkolat az alapanyagának köszönhetően kíméli a gerincet és az izületeket. Felülete csúszásmentes, a bútorlábak és a tűsarkú cipők által okozott benyomódással szemben ellenálló. A parafa nagyfokú rugalmasságot biztosít, amelynek következtében ellenáll a koncentrált, folyamatos nyomásnak is. A lépések zajának csökkentése főleg gyermekes családoknál kívánatos, s talán éppen ezért (és a könnyű tisztíthatóságért) ajánljuk nekik ezt az anyagot. Ugyanakkor a puhasága mellett a felületkezelésnek köszönhetően megfelelő mértékben kopásálló, alkalmazható a lakás bármelyik helyiségében, a fokozottan kopásálló termékekkel pedig a nagy forgalmú belső terek is burkolhatók Végül pedig, de nem utolsósorban meg kell említeni a környezetvédelmet. Mely anyag is állhatna közelebb a természethez, mint éppen az örökké élő parafa?

I. A parafa, mint burkoló anyag

I.1. A burkolatok általános tulajdonságai

I.1.a Rendeltetés

A padlók feladata, hogy az adott teret a rendeltetésnek megfelelővé tegyük. A burkolat álljon ellent a fizikai hatásoknak, az igénybevételeknek, elégítse ki az esztétikai és komfortigényeket. Teljesítse az anyagra, méretre, felületi jellemzőre, fizikai tulajdonságokra vonatkozó feltételek. Mindezen követelményeket tökéletesen kielégítik a parafa burkoló lapok. Kiváló műszaki tulajdonságai mellett rendkívül kellemes a megjelenésük, sokféle szín és mintaválaszték jellemzi, vannak kisebb és nagyobb mintájúak, rusztikusak, színezettek, fózoltak. Valóban csak a képzeletünkön múlik, hogy alakítjuk ki környezetünket. Ki kell emelni még, hogy a burkolat a megfelelő felületkezelésnek köszönhetően igen magas kopásállóságú.

A födémeket több olyan hatás éri, ami közvetlenül rezgésükhöz vezet, és ezzel az alsó helyiségben zavaró zajt kelt: járkálás, ugrálás, gyerekek játéka a padlón, háztartási gépek üzemeltetése (pl. mosógép, varrógép), bútortologatás, leeső tárgyak. A keltett rezgések általában nem korlátozódnak csupán a födémre, hanem átvándorolnak más csatlakozó épületszerkezetekbe is, így ez gyakran még távolabb fekvő helyiségekben is zavaró lehet. Ezért optimális megoldás az úsztatott padozat. Emellett vagy ennek hiányában a födémszerkezetre kerülő padlóburkolat vagy burkolati rendszer jelentős mértékben javítja a födém lépéshang-szigetelését. Ez a parafa burkolat esetében általában 17dB-t jelent, de kifejlesztettek már olyan lapokat is (gumiparafa alátéttel), amelyek 74 dB lépéshang-gátlóak és 17-18 dB léghanggátlók. A parafa falburkolatnak szintén nemcsak meleg hatása, de hő- és hangszigetelő tulajdonsága is van.

I.1.b Általános elvek

A padlókat – padlóburkolatokat – mindig, minden esetben a teljes födém, illetve padlózat rétegződésével kell vizsgálni. A műszaki előírások betartása kötelező. A fogadó felületnek kifogástalannak, előírásszerű állapotúnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy legyen megfelelően szilárd, kemény, térfogatállandó, vízszintes vagy az előírásnak megfelelő lejtésű. Aljzatkiegyenlítővel ki kell egyenlíteni, legyen száraz (2% alatti nedvességtartalom). A burkolat pedig legyen szabályos, egyenletes felületű, felületfolytonos, repedésmentes, színtartó és felülettartó, megfelelően kopásálló, jól tisztítható, ahol szükséges nedvesség-, víz- és tűzálló, hőtechnikailag megfelelő, továbbá a kívánt mértékben léghang- és lépéshang-szigetelést javító hatású. Rendszerben kell gondolkodni, csak az előírt ragasztót és felületkezelő (parkettaklakk, viasz) illetve ápoló anyagokat szabad használni.

A padlóburkolatok megválasztása akkor helyes, ha az esztétikai követelmények kielégítése mellett a tervezési, szerkezettervezési feltételek maradéktalan teljesíti, egyszerűen és aránylag gyorsan készíthető, könnyen karbantartható, különösebb nehézségek nélkül javítható, felújítható, esetleg kicserélhető. A parafaburkolatok ezen követelményeknek maradéktalanul megfelelnek.

I.2 A burkolatok típusai és alkalmazási területei

A burkolatok típusától függően az anyagokat az alábbi fő területeken lehet alkalmazni:

Új épületnél pl. irodákba, üzletekbe és a lakások szinte bármely helyiségébe. Kontaktpadlónak, úszópadlónak, parafa hőszigeteléssel kapcsolva talajon fekvő padlónak. Nappalikba, háló- és gyerekszobába, padlófűtéssel ellátott helyiségbe, konyhába és fürdőszobába egyaránt. A falburkolat nemcsak szép és különleges hatást nyújt, hanem nagyon praktikus, akár a lépcsők mellé, konyhába, kandalló mellé, gyerekszobába, dekorációként pl. villanykapcsolók köré, bútorlapokra, hogy azok harmonizáljanak a padlóval stb.

A lakkozott vagy keményviasz-olajozott, pattintós kiképzésű parafa parkettát elsősorban nappali és hálószobába ajánljuk. Előnye, hogy nagyon egyszerű a lerakása, minden lap alján már van egy lépéshang-gátló parafa réteg, a felületét már nem kell utólag lakkozni, csak ápolni, így nagyon gazdaságos, mivel ehhez a burkolathoz már csak a fóliát a szegélyt és az ápolószereket kell megvásárolni.

Parafa padlóburkolatok padlófűtéshez. A parafa, noha közismerten jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, mégis padlófűtéshez is alkalmazható, csupán a felfűtési idő növekszik. A fektetésnél az alapvető előírásokat különös figyelemmel kell betartani, amelyek egyrészt az aljzatra, másrészt a fűtés beállítására vonatkoznak 1. Burkolásra csak olyan aljzat alkalmas, amely sima, szilárd, utólag nem nedvesedhet, és a nedvességtartalma nem haladja meg a 2%-ot. (A nedvességtartalmat ajánlatos megbízhatóan megvizsgálni.) 2. Fektetés előtt három héttel a padlófűtő rendszert először fel kell fűteni, majd két nappal a munkálatok előtt fokozatosan vissza kell hűteni. A padlófűtésnél a padló maximális hőmérséklete 26 Cº. Újra felmelegíteni a rendszert csak a burkolás után három nappal szabad. Ezeket az előírásokat más burkolatnál is be kell tartani, de a parafánál különösen oda kell figyelni. (A hőmérséklet ellenőrzésére kiválóan alkalmas a külföldön már elterjedt, az aljzatkigyenlítőbe beépített patron, amely az ajánlatos hőmérséklet felett elpattan.) Nagyon fontos még a tárolási és klimatizálási előírások betartása. A lapokat az eredeti csomagolásban a burkolandó helyiségben kell tárolni. A fektetés idején az aljzat hőmérsékletének minimum 15 Cº-nak, a levegő hőmérsékletének minimum 18 Cº-nak kell lennie. A levegő relatív páratartalomra vonatkozó adatokat is figyelemmel kell kísérni (40 és 75% között). Amennyiben mégis kételyeink támadnának, úgy javasolunk alumíniumkasírozott alátétfólia beépítését. Ez javítja a fűtés hatásfokát. A padlófűtés során a hőátadás nemcsak a fűtendő tér felé történik, hanem az ellenkező irányba is. A többrétegű (poliészter, alumínium és légbuborékos polietilén) alátétfólia csökkenti a fűtőcsövek alatti tér felmelegedését, illetve a hősugarakat a fűtendő tér felé veri vissza. Ugyanakkor egyenletesebb lesz a padló hőmérséklete. Az előírások betartásával, szakszerűen elkészült burkolat igen sok örömöt szerez a lakásban élőknek.

Víznek kitett helyiségek (pl. konyha, amerikai konyha). Amennyiben olyan helyiséget burkolunk, amelyben a burkolatot gyakrabban éri víz, úgy azt javasoljuk, hogy a pattintós kapcsolatokat , a csapokat és hornyokat ragasszuk össze, majd a lerakás után viaszos ápolószerrel ápoljuk be.

Meglévő épület felújításánál a felhasználható típus függ a beépítés helyétől, a szerkezeti tulajdonságoktól, ezért kérjük, kérje szakértő tanácsát. Alkalmazni lehet hideg burkolatra vagy ragasztott parkettára, szegezett parkettára (hajlékony padló), szőnyegpadlóra vagy PVC burkolatra (kontaktpadló). Bent maradó burkolatnál alapszabály a sérülésmentes, stabil és száraz alapburkolat. Hidegburkolat esetén alapos tisztítás és zsírtalanítás, majd finom csiszolás szükséges (a korszerű, műgyanta tartalmú alapozóknál ez elhagyható). Az előkészített felületre kerülő tapadóhídra és aljzatkiegyenlítőre terítjük a párazáró fóliát, a max. 2 mm-es habfóliát. Ezután már csak a lapokat és a szegélyléceket kell lerakni. Jelenleg egy új eljárás kifejlesztésén is dolgozunk, amely tejes mértékben kiválthatja a hidegburkolatot, ezzel is növelve lakásunk komfortérzetét. Bent maradó szegezett illetve ragasztott parkettánál ügyelni kell arra, hogy stabil és egészséges legyen a faanyag. Erre érdemes egy OSB lapot rögzíteni, arra rakni a parafalapokat. Bent maradó PVC-nél is hasonló a megoldás, de ügyelni kell arra, hogy a burkolat teljesen sima legyen. Ha a padlószőnyeget szeretnénk bent tartani (bár én ezt nem nagyon ajánlom), azt előtte alaposan ki kell tisztíttatni. Nagy vastagságú padlószőnyeget inkább szedjünk fel, a poratkák és ürülékeik bent maradhatnak a szálak közt. Mivel a padlószőnyegre csak loc-os rendszerű parkettát lehet lerakni, ezért az esetleges réseken keresztül kijöhet a szőnyeg szálai közt megtapadt por. Ha a padlószőnyeg vékonyabb – pl. filc – akkor is ajánlatos fóliát fektetni a parafaparketta alá. Ezt az esetleges beázás miatt kell megtenni, folyadék kerülhet a padlónkra, átszivárog a réseken, és a szőnyeg beszívja. A fólia meggátolja ezt, és a folyadék felül el tud párologni. Éppen ezért a parketta utólagos lakkozását sem ajánljuk ez esetben, sőt azt sem, hogy a loc-okat összeragasszák (ahogy azt sok mester teszi).

Speciális megoldás az álpadló (kettős padló). Az álpadló fogalma alatt az álpadlólapokat és a tartószerkezetet értjük. Az álpadlólapokat ott alkalmazzák, ahol bármelyik pillanatban nagyobb ráfordítás, előkészület nélkül hozzá kell férni valamelyik rendszer hálózatához, mint pl. irodákban, üzlethelyiségekben, elektromos helyiségekben stb. mert az álpadlólapok bármikor kiemelhetők. A tartószerkezetek finom állíthatósága lehetővé teszi a nyers betonpadló egyenetlenségeinek illetve a szintkülönbségek kiküszöbölését. Az álpadló kialakítása speciális műszaki megoldást igényel. A hosszú élettartam és a természetes szépség megtartása érdekében érdemes a padlónkat a gyártó és forgalmazói által ajánlott tisztítószerekkel karbantartani. Egyre mindenképpen felhívjuk a figyelmet, mindig csak puha, alaposan kicsavart, nyirkos ronggyal takarítsunk! Ha a fent említett előírásokat betartjuk, igen sokáig élvezhetjük a különleges, nagyon szép és igen magas komfortérzetet nyújtó burkolatunkat.

Falburkolatok. Már említettünk pár szót a falburkolatokról. Sajnos nem ismerik eléggé ezt a valóban nagyon szép és nagyon jól hasznosítható anyagot. Pedig a felrakása igen egyszerű, ugyanakkor sok örömet szerez a lakásban. Sokféle fajtában, mintával és színben kapható, általában viaszolt felülettel, így nagyon egyszerű az ápolása. A por, gomba nem tapad meg rajta, csak nyirkos ronggyal kell az esetleges szennyeződéseket eltávolítani. Gyermekes családban elképzelhetetlen, hogy ne alkalmazzanak pár m²-t legalább a kritikus helyeken, pl. az éles sarkokon. Léteznek lapformátumban (30x60 cm), és tekercsben. A lapokat kontaktragasztóval, a vékonyabb tekercses parafát nehéztapéta-ragasztóval, a vastagabb (hőszigetelésre is alkalmazott) parafát pedig flexibilis csemperagasztóval kell a falra rögzíteni.

II. A parafa, mint hézagkitöltő

A parafa jellegzetes tulajdonságából, a rugalmasságából, a tartós benyomódással szembeni ellenállásából, a mérettartásából következik, hogy kiválóan alkalmazható dilatációs hézagkitöltőnek úgy családi házaknál, mint ipari létesítményeknél egyaránt. (Nem szabad elfelejteni, hogy ha a helyiség nagyobb, mint 40 m², vagy nagy egyetlen anyaggal burkolnak és nagy kiszögelések vannak, akkor a padozatot feltétlenül dilatálni kell. Fűtetlen helyiségben 20 m² az előírás.)

III. A parafa, mint hő-, hang- és rezgésszigetelő anyag

Valamennyi természetes anyag közül a parafának vannak a legjobb szigetelési tulajdonságai. A parafa megőrzi minőségét, és igen sokféle hasznosításra teszi alkalmassá. A parafaszemcséket a parafa gyantájával préselik össze, így készül az expandált parafatábla. A kiváló szigetelő képességgel rendelkező táblák bármilyen környezeti körülmények és klimatikus viszonyok között alkalmazhatóak. Az expandált parafatáblát hő-, hang és rezgés elleni szigetelésre használják fel.

Az egyes épületszerkezetek hőszigetelése meglehetősen összetett dolog. Többek között meg kell oldani a hőátvitel csökkentését, a páralecsapódás megakadályozását. Ezeket a követelményeket az expandált parafa magas szinten kielégíti. Általános jellemzője, hogy jó hő- és hangszigetelést biztosít, kicsi a hővezetési tényezője (l=0,037-0,040 W/mK), kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, sűrűsége 110-120 kg/m³, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek, nehezen éghető. Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Mínusz 180 ºC-tól +100 °C-os környezetben alkalmazható.

Az expandált parafa termékek egyszerűen, könnyen feldolgozhatók, jól vághatók. A lemezek rögzítése ragasztással illetve dübelezéssel történik. (A hangszigetelő lemezeket függőleges falra csak ragasztani, vízszintes szerkezetre csak fektetni szabad, mégpedig flexibilis csemperagasztóval!) Előnyös tulajdonságainak köszönhetően minden épületszerkezetnél beépíthető, így magas- és lapostetők, (terasztetők, zöldtetők is!) födémek, homlokzatok (vakolt vagy szerelt), válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok hőszigeteléseként alkalmas. (Mindezek mellett még természetesen hangszigetelésként is működik.) A fent említettek alapján elmondhatjuk, hogy a parafa egyesíti a különböző hőszigetelő anyagok előnyös tulajdonságait. Az egyik legkritikusabb feladat a lapostetők hőszigetelése. Az egyenes rétegrendű lapostető rétegfelépítése a következő: a megfelelően előkészített aljzatra védőfólia kerül, erre helyezik el az expandált parafatáblákat (eltolt hézagokkal), majd a párazáró réteget, a vízszigetelést és a járólapot építik be. A parafa viasztartalmának köszönhetően víztaszító tulajdonságú, ezért fordított rétegrendnél (ugyanúgy, mint a lábazatoknál) is alkalmazható. A lapostetők vízelvezetéséhez megoldást nyújtanak a parafa lejtésképző elemek. Ezek beépítésével javul a hőszigetelési érték, egyszerűbb lesz a kivitelezés, és csökken a tetőszerkezet önsúlya. Magastetőknél mind szarufák fölé, mint szarufák közé és alá is alkalmazható. Homlokzatoknál a vakolat a többi szigetelőanyag alkalmazásához hasonlóan a felragasztott rabichálóra kerül. A többi alkalmazásnál (rétegrendek kialakítását is tekintve) is úgy kell eljárni, mint más szigetelőanyagoknál. Az anyag felhasználásának kiemelt területe a hűtőkamrák hőszigetelése. Rendkívül fontos, hogy a hűtőkamrákat védjük mindenfajta víznek, párának a falon, tetőn, padlón keresztüli beszivárgásától, mivel a levegő relatív páratartalmának esetleges növekedése csökkenti a hűtőhatást. Az anyag hőszigetelésre való felhasználását a helyi időjárási viszonyok figyelembevételével kell elvégezni. Fontos tudnivaló, hogy az épületeket hűlő falfelületeit nem szabad belülről hőszigetelni, mivel az páralecsapódáshoz majd gombásodáshoz vezethet. Gombás és sóvirágos falfelületeket szigorúan tilos eltakarni, ráburkolni. A „beteg felületet” ki kell szárítani, gombátlanítani, gondoskodni a megfelelő szellőzésről majd megoldani az utólagos külső fali hőszigetelésről.

A hangszigetelésre használt expandált parafatáblákat válogatott nyersanyagból készítik. Szemcsézettségük egyenletes, a szemcseméret kicsi, és a táblák felülete homogén. A visszhanghatás megfelelő időtartamának eléréséhez olyan anyagokat kell használni, amelyek képesek az alacsony frekvenciájú hangok elnyelésére is. Ezt a követelményt a parafa kielégíti. Beépítésével csökken a hangvisszaverődés, ezért alkalmazható színházak, koncerttermek, iskolák, tanácstermek stb. szigetelésére. Az akusztikus viszonyok akkor is jelentősen javulnak, ha a terem mennyezetét borítjuk be expandált parafával. Az egymás melletti helyiségek, vagy a külvilág és az épület belseje közötti hangszigetelés akkor a legjobb, ha a falüregeket teljesen kitöltik. Amennyiben lépéshang-gátlásként építjük be úsztatórétegnek, a megfelelő hatásfok elérése érdekében gondoskodni kell a falszegély helyes kialakításáról. A rögzítés csakis ragasztással történhet! A gépek okozta rezgéseknek és az azzal járó zajoknak az épületszerkezetekre való átterjedését meg kell gátolni, ennek érdekében minden gépalapot szigetelni kell. A parafa rugalmasságának köszönhetően kiváló rezgéselnyelő tulajdonságú. A nagy tömörségű expandált parafatábla megfelelő vastagságban alkalmazva megoldást nyújt erre a problémára is. (Pl. egy 19-40 N/cm² közötti váltakozó nyomás ellen egy 10 cm vastag, 300 kg/m³-es sűrűségű parafaágyazat megfelelő rezgés elleni szigetelést biztosít.)

A fentiekből is kiderül, hogy milyen széleskörű a parafa felhasználási lehetősége az építőipar területén. Érdemes a tervezéskor és a kivitelezéskor tájékozódni a mindenkori lehetőségekről, hogy optimális megoldásokat találjunk. Amikor építkezünk, mindig figyelembe kell venni az összes költséget. Nem szabad csak maga a burkolat áránál megállni, mert nem biztos, hogy az olcsó burkolat az, ami kevés pénzbe kerül. Az alacsony ár szerezte öröm sokkal kevesebb ideig tart, mint a silány portéka okozta bosszúság. Mindig vegyük figyelembe a fajlagos m² költséget, azaz, hogy magáért a rendszerért mennyit kell majd fizetnünk (alapozó, aljzatkiegyenlítő, alátétlemez vagy ragasztó, burkolat, lakk, szegélyléc, kivitelezési munkák, takarítás és a pszichológusunk), valamint mérlegeljük az ár-érték arányt is. Gondoljunk arra, hogy nem veszünk a falra gagyi festményt, csupán azért, mert olcsó!!! És végül, ne feledjük, pl. a burkolat éppen az az épületszerkezet, amely mindig ott van a szemünk előtt, amit látunk és tapintunk, ami javítja kedélyünket, ami felöltözteti otthonunkat. Remélem cikkemmel sikerült némi segítséget nyújtani a választásban …


Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2006.11.05. 13:10
Készítette: Vajda Blandina, 2006.11.05. 13:55
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2006.11.10. 13:45


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!