Ön itt áll: Főoldal Felhasználók auro's Home AURO penészeltávolító rendszer
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Beltérben
  Építésbiológia
  Építőanyagok
  Építőanyagok - egyéb
  Építőanyagok - egyéb - penészeltávolító
  Felújítás
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Adatbázis adatlap
Honlap: www.auro.hu
Gyártó: AURO Naturfarben AG
Forgalmazó: AURO - sixay
E-mail: info[kukac]auro.hu
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

AURO penészeltávolító rendszer

Auro

AURO Pur-san3 - a penészölő hármas

 

Penész, az alattomos veszélyforrás

Az új lakásba költözőket gyakran éri kellemetlen meglepetés, amikor felfedezik a falon az egyre növekvő zöldesfekete penészfoltokat. A penészgombákkal és spórákkal szemben nem árt az óvatosság: a sötét foltok nemcsak esztétikai szempontból bosszantóak, hanem veszélyeztethetik az épület szerkezetét, sőt komoly egészségügyi problémák okozói is lehetnek.

A penészgomba olyan spórákkal szaporodó mikroorganizmus, mely alap esetben az egészséges emberi szervezetre veszélytelen. A levegőben észrevétlenül lebegő gomba spórák, a számára ideális nedves, meleg szerves-organikus környezetben villámgyorsan megtelepszik és szaporodik. Ahol azonban a penész jól érzi magát, ott az emberi egészség, az épületszerkezet is veszélyben van. Jelenléte legtöbbször csak akkor tudatosodik az emberekben, mikor már jó ideje megtelepedett a lakásban. Az első tünetek a kellemetlen, fülledt levegő és a dohos szag. Ezt követi a már szemmel is látható telepes elterjedés, ami nem csupán kellemetlen esztétikai hiányosság: a spórakibocsátás légzőszervi betegségeket idézhet elő, allergiás reakciókat okozhat. Ennek tünete a nátha, légszomj, estenként köhögés vagy begyulladt viszkető szem is. Néhány gombafajta az úgynevezett mikotoxyn nevű mérget bocsátja ki, amely belégezve a nyálkahártyát irritálja, légzőszervi gyulladásos betegségeket okoz és gyengítheti az immunrendszerünket is. Emellett bontja az építőanyagok jelentős részét és kedvező feltételeket teremt a még nagyobb károkat okozó agresszívabb gombáknak (rothadás, korhadás stb.).

Penészesedés okai

Penészesedésnél mindenképpen a nedvesedés okát valamint a szabad szemmel még nem látható penészgombákat kell először megtalálni.  Bútorok, tapéta, vagy függöny mögötti helyeket kedvelik a gombák, ahol a dohos illatról könnyen felismerhetőek. A penészgombák extrém körülményekkel – szárazság, vagy forró hőség, fagy - szembeni ellenálló képességük miatt igazi túlélőművészek. Ezért a már leszáradt penészfoltokat kezelését sem szabad elhanyagolni mivel, nedvesség hatására a gombák könnyen újult erőre kaphatnak.

A penészgomba lakótérben való megtelepedésének két fő oka van:

1. Építési hibák

A penészgomba a nedves környezetet kedveli. A lakóház és környéke nedvesedésének oka gyakran építési hibában keresendő: ez lehet a vizesedés, nem elegendően kiszáradt új épület, hőhidak, vagy törés-repedés a falszerkezetben. Az elcsúszott tetőszerkezet, eltömődött, túlfolyó eresz, okozhatja az épület erősödő vizesedését.

2. Rossz szokás: a házi nedvességtermelés

A rossz szellőztetési és fűtési szokások által is megtelepedhetnek a gombák, különösen azokban az épületekben, melyek nyílászárói energiatakarékossági szempontok miatt hermetikusan zárnak. A lakótér számára leadott páratartalom mennyiségét sokan és sokszor alábecsülik. Tusolás közben például közel másfél liternyi nedvességet ad le környezetének egy-egy ember, alváskor ez éjszakánként átlagban 1 liter vizet jelent még pluszban, személyenként. A növényeink is visszabocsátják a környezetükbe az öntözésükre fordított vizet és a főzés és ruhaszárítás által további néhány liter nedvesség így könnyen összeadódik. Ettől a párától erős szellőztetéssel szabadulhatunk meg könnyen. Ha azonban a lakóteret nem szakszerűen fűtjük, a legkiválóbb szellőztetés sem jár eredménnyel.


Előzzük meg a penészesedést

 • Szervezzünk be légnedvességmérőt, és figyeljünk arra, hogy a levegő relatív páratartalma kb. 50 %-os legyen.
 • Fűtsük egyenletesen a lakóépület összes helyiségét. A szobák közötti hőmérsékletkülönbség ne haladja meg az 5 OC-t.
 • Tartsuk zárva a hidegebb helyiségek ajtajait - pl. spájz, éléskamra, pincelejáró,  fűtetlen hálószoba ajtaját - hogy a többi helyiségből beáramló melegebb és ezáltal nedvesebb levegő ne csapódhasson le a hideg falakon.
 • Penészesedésre hajlamos helyen szellőztessünk naponta 3-4 alkalommal: 5-10 percig (novembertől márciusig), 10-25 percig (áprilistól-októberig). Ettől hosszabb ideig, pl. az ablak kitámasztásával ne szellőztessünk.
 • Pince szellőztetése: nyáron tartsuk zárva az ajtókat-ablakokat, télen gondoskodjunk a kereszthuzatról is. A pincében csak akkor szükséges a szellőztetés, ha a kinti hőmérséklet alacsonyabb a belső falak hőmérsékleténél.
 • Ha mindez nem segít, használjunk mesterséges szellőztető berendezést.
 • A tusoló, fürdő és a konyha párás levegőjét vezessük ki a szabadba.
 • Ne szárítsunk mosott ruhát a lakásban.
 • A bútorokat, a külső falakra kerülő belső fa falburkolatokat úgy kell elhelyezni, hogy a burkolat és a fal között legalább 5 cm-es átszellőző hézag alakuljon ki, a működő légrésen át így bejuthat a levegő.
 • Használjunk páraáteresztő építőanyagokat és falfestékeket, például az AURO falfestékek közül bármelyiket.
 • hőhidak felkutatása: a nem megfelelően hőszigetelt épületelemek (pl. redőnytok) által okozott hőhidak lehűtik a falat, itt lecsapódik a pára.

 

Ha már megjelent a gomba…

Az a szerencsés, ha a gomba megjelenését követően a lehető leghamarabb felvesszük ellene a harcot. Erősen fertőzött területeken gyors eltávolításra van szükség, mivel minden egyes légmozgás felkavarja a penészgombák spóráit. A hagyományos penészgombaölő szerek többsége klórtartalomú. A penészgombákat ugyan sikerrel kiirthatják, de velük új egészségkárosító anyag kerül be a lakóterünkbe. Lakó- és élőkörnyezetünket amúgy is sok irányból terhelő vegyi anyagok további gyarapítása pedig nem lehet célunk.

Olyan megoldásra van szükség, mely hatékonyan, de az embereket és a környezetet nem veszélyeztető módon szünteti meg a penész-problémát. Az AURO klórmentes, szintetikus méreganyagok és egyéb mérgező kipárolgás nélküli megoldást kínál a Nr. 414 Penészölő hármassal, mely hatékonyan szünteti meg a penészesedést.


Ökológikus és klórmentes megoldás

Penész eltávolító Nr. 412

Az AURO Penész eltávolító ph-semleges, oldószer,- és klórmenetes, nem maró hatású. Bel-, és kültérben egyaránt használható, vizes helyiségekben, csempére, falra, fára és műanyagra. Érzékeny felületen használat előtt nem feltűnő helyen ellenőrizzük, nem okoz-e elváltozást. A fertőtlenítő hatású aktív-gélt felszórjuk felületre és legalább egy óráig rajtahagyjuk, erős penészesedés estén akár hosszabb ideig is (pl. egész éjszakán át). Ezt követően puha kefével, vagy szivaccsal áttöröljük, így mind a penészmaradványok, mind a gél maradéktalanul leoldódik a felületről.  Végül nedves szivaccsal, vagy kendővel töröljük át a felületet.

Penész STOP Nr. 813

Az AURO Penész Stop könyörtelen a penésszel, de kíméletes a megvédendő felülettel és az egészségünkkel. Természetes ásványi sókon alapuló hatóanyaga megakadályozza a penész újbóli megtelepedését. Ez a készítmény is klórmentes.

A Penész STOP használata előtt tisztítsuk meg a felületet AURO penészeltávolítóval.  Szórjuk fel utána a felületre és hagyjuk 15 percig hatni. Utána töröljük át nedves kendővel és sima felületen ( pl. kerámia, csempe) mossuk le vízzel. Porózus felületen ( pl.tapéta) még egyszer szórjuk fel, majd hagyjuk megszáradni.

Penészölő festék Nr. 327

Az AURO Penészölő festék ásványi összetételű oldószermentes, légáteresztő beltéri falfesték. Nem tartalmaz szintetikus méreganyagokat és fungicidmentes. A felhasználásra kész állapotban gyártott festékanyag jó fedőképességű, fehér színben kapható. Magas ph értéke ( kb. 12) miatt az AURO Penészölő festékkel kezelt falfelület a penészesedéssel szemben hosszantartóan ellenálló.

Ne feledjük

Az erősen penészes porózus felületek (tapéta, gipszkarton) sokszor már nem letisztíthatóak, ebben az esetben távolítsuk el az egészet. Ezt követően a beltéri falakat ne szerves anyagokkal pl. papírtapétával, tapétaragasztóval, organikus falfestékkel és vakolattal fedjük be. Ezekre a helyekre erős lúgos falfesték használat ajánlott, mint az AURO Nr. 327 penészölő festéke.

A penészesedési probléma tartós megoldásához elengedhetetlen - a láthatóan fertőzött felületek Penészölő hármassal való kezelése mellett - a penészesedés okainak a megszüntetése.

info@auro.hu

Szabadhegyi Zita

 

 

Publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai tartalmilag megfelelőnek ítélték.
Publikálás dátuma: 2006.04.19. 12:00
Készítette: Szikszai László, 2006.04.19. 11:43
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2006.04.21. 17:35


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!