Ön itt áll: Főoldal Felhasználók GreenDependent's Home Beltéri komposztálás gilisztákkal
Kapcsolodó keresések
Egyszerű keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek kapcsolódnak ahhoz amire rákattintok:  
Összetett keresés:
 
Olyan oldalak keresése, amelyek a bepipáltak közül
  Csináld magad
  Komposztálás
  Komposztáló tartály, keret
  Norvég támogatás segítségével létrehozva/módosítva
  Szelektív hulladékgyűjtés
mindegyikhez
bármelyikhez
kapcsolódnak.
 
Bejelentkezés


Elfelejtette jelszavát?
Új felhasználó?
Támogatóink

2009-ben:

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson
és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

norway grants
eea grants
NFUKvVM

2007-ben:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium

2006-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Soros Alapítvány
Szakszer Kft

2005-ben:

Kardos Labor
Naplopó Kft.
Orange6 Kft.
Seeger Engeneering AG
Soros Alapítvány

2004-ben:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Naplopó Kft.
Nemzeti Civil Alapprogram
Szakszer Kft.

2003-ban:

Környezevédelmi és Vízügyi Minisztérium
Szakszer Bt.
Szécsi Ilona

S. P. Office Kft.
Irtekis Kft.

 
Adatbázis adatlap
Minimum ár: 20000
Maximum ár: 40000
Ár mértékegysége: Ft/db (boltban véve)
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek

Beltéri komposztálás gilisztákkal

Többféle beltéri komposztáló berendezés létezik a piacon, de a gilisztás komposztálót akár házilag is elkészíthetjük.
A háztartásokban a hulladék kb. 30%-a szerves hulladék, azaz nagyrészt ételmaradék. Ez először otthon okoz kellemetlenséget, a penésztenyésztő felületekkel és a jellemző bomló szagokkal. Ezután a nagy mennyiségű szerves kommunális hulladék a lerakókban bomlásnak indul, és jelentős mennyiségű metánt és széndioxidot termel.

Ha van kert, és abban kialakítható egy egyszerű komposztáló, a szerves hulladékot helyben lehet hasznosítani. Mit tegyünk azonban, ha kert nélküli lakásban lakunk vagy ha a kertünkben nincs komposztálásra alkalmas terület? Komposztáljunk a lakásban!

Többféle beltéri komposztáló berendezés létezik a piacon, de a gilisztás komposztálót akár házilag is elkészíthetjük.

Vegyünk két közepes méretű (kb. 35-40 literes) vödröt vagy műanyag dobozt. Fúrjunk egyenlő távolságokra kb. 20 db fél centiméteres lyukat mindkét vödör alján. Ezeken folyik majd le a komposztlé, és tudnak a giliszták átmászni egyik edényből a másikba. Ezután a vödrök felső pereme alatt, oldalt, 3 cm-es távolságokban fúrjunk kis (kb. 1 mm-es) szellőző lyukakat, és további 30 db lyukat az egyik vödör tetején.

Készítsük el a tápközeget. Tépjünk fel újságpapírt 2-3 cm-es csíkokra. A csíkokat áztassuk be, de alaposan nyomkodjuk ki, mert a giliszták nem kedvelik a pangó vizet. 10-15 cm magasságig helyezzünk el az újságpapírcsík-halomból a vödrök aljába. Ha van, adjunk hozzá elszáradt falevelet.
Ezután helyezzük bele a gilisztákat az egyik vödörbe (ez lesz a felső vödör). A gilisztákat beszerezhetjük állatkereskedésben, internetes boltból (lásd alább), de gyűjthetjük magunk is kertben, erdőben, parkban. Helyezzünk ki egy nagyméretű vizes kartonpapírt a gyepre vagy a kert más részébe éjszákra, majd reggel, a papírt felemelve gyűjtsük be az alatta összegyűlt gilisztákat. A várható napi hulladékmennyiség tömegének a kétszeresét kell, hogy nyomják a giliszták.
Vágjunk méretre egy kartonpapírt, amivel lefedhetjük a tápközeget a felső vödörben, úgy hogy épp belepasszoljon a tetejére. Nedvesítsük meg. A két vödröt rakjuk egymásra, a felsőt (aminek a tetején a kartonpapír van) takarjuk le a fedelével. Az alsó vödör fedelét használhatjuk a komposztlé összegyűjtésére. Tehát rakjuk le a vödörtetőt (ami nem lyukacsos), erre helyezzünk támasztékot, pl. 4 tégladarabot. Erre helyezzük az egymásba rakott vödröket, tetején a kilyukasztott tetővel.
A komposztálót hűvös, szellős helyre rakjuk, pl. a garázsba, pincébe, mosogató alá a konyhában. A szerves hulladékot a felső vödörbe öntsük, a kartonpapír alá, mindig másik területre. Elkerülhetjük, hogy legyek és muslicák szállják meg a komposztálónkat, ha kissé beletemetjük a hulladékot a tápközegbe. A frissen elkészített komposztálóba először csak kevés konyhai hulladék kerüljön, hagyjuk a gilisztákat fokozatosan felszaporodni, és lassan növeljük a behelyezett hulladék mennyiségét. Ha a felső vödör megtelt, és elfogyott a tápközeg és az ételmaradék, cseréljük meg a két vödröt. Ne feledjünk kartonpapírt rakni az újonnan felülre került tápközeg tetejére, de a felső vödröt közvetlenül az alsó vödörben lévő tartalomra tegyük (akár nyomjuk is bele). Egy-két hónap alatt az alsó vödörből átmásznak a giliszták a felsőbe, mivel most már ott van a tápanyag. Az alsó vödörben ekkorra csak komposztanyag marad (esetleg egy-két giliszta, amit átrakunk a felső vödörbe). Ez használható a kertben, a szobai növényekhez, vagy bárhol talajjavítóként. A vödröket újra cseréljük, ha a felső megtelik.

Tanácsok a hosszú életű komposztálóért:
•    A giliszták szeretik a változatosságot. Ne rakjunk a komposztálóba túl sokat egyfajta ételmaradékból.
•    A gilisztáink elsősorban vegetáriánusok. Ne rakjunk túl sok citrusgyümölcs-héjat, magot, húst és halat
•    A gilisztákra ártalmas a túletetés. Ne rakjunk a komposztálóra új hulladékot, amíg az előző adagot fel nem dolgozta.
•    Tartsuk a komposztálót lefedve, hogy a legyektől, muslicáktól védjük.
•    A komposztáló ne hevüljön fel, s ne hűljön le túlzottan.
•    Ha a komposztálónak szaga kezd lenni (azaz túl vizes), szedjünk ki belőle mindent, keverjük össze papírhulladékkal, és így helyezzük vissza a vödörbe.
•    Ha a komposztálóba rakott maradék nem bomlik (túl száraz), szedjünk ki belőle mindent, nedvesítsük, keverjük meg és helyezzük vissza a komposztálóba.
•    A kész komposztot közepes méretű zsákban tároljuk száraz, hűvös helyen.

A komposztálórendszer, gilisztával együtt, akár meg is rendelhető internetes boltokból.

Ilyenek például:
Virágos komposztáló, ahol a felső részt virágkaspónak lehet használni, így szinte dísztárggyá téve a berendezést: http://www.guardianecostore.co.uk/guardian/product.aspx?topGroup=138&subCat=0&subgroup=3486.Mindent bele komposztáló, amelybe mindenféle konyhai hulladékot bele lehet szórni, még a főtt husokat, mindeféle gyümölcsöket is (ebből a termékből kettőt célszerű beszerezni, mivel a mérete 2 hétnyi hulladékot tud befogadni, viszont a lebomlási idő is kb. két hét): http://www.guardianecostore.co.uk/guardian/product.aspx?productid=15588
 

Ezeknek és hasonló komposztálóknak az ára kb. 20.000 - 40.000 Ft, plusz postaköltég.


További információ:
http://whatcom.wsu.edu/ag/compost/Easywormbin.htm

Ez az oldal a "Tudásbázis a fenntartható fejlődésért..." projekt keretében készült.
A projektet támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

NFÜNorway Grants - norwegian financial mechanismeea grants - EEA Financial Mechanism - Iceland, Liechtenstein, NorwayKörnyezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Nem publikált oldal: Ezt az oldalt a FÖK munkatársai nem ellenőrizték.
Készítette: GreenDependent Egyesület, 2009.09.19. 12:02
Utoljára módosítva: ddekanyadm, 2009.10.05. 13:18


Creative Commons License

A fenntarthato.hu oldalainak tartalma Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-úgy add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alatt van.
Ha az itt található anyagokat ezzel ütköző módon szeretné felhasználni, lépjen velünk kapcsolatba!